Lucrătorii de la complexul cu mai multe fabrici Yue Yuen Industrial Holdings Ltd din prefectura Dongguan, provincia Guangdong, au semnat luni condica de sosire la serviciu, însă nu au început lucrul, continuând o grevă declanşată, susţin ei, din cauza anilor în care compania nu a plătit corespunzător asigurările sociale şi contribuţiile la fondul de economii privind locuinţele.

La Jiangxi, peste 2.000 de lucrători de la o fabrică Yue Yuen care produce în special pantofi pentru Adidas AG au intrat vineri în grevă şi intenţionau să continue luni, a precizat organizaţia China Labour Watch, cu sediul în SUA.

Greva de la complexul de fabrici a început în urmă cu o săptămână după ce compania a depăşit termenul limită pentru a răspunde preocupărilor lucrătorilor. Yue Yuen a anunţat joi schimbări la sistemul de beneficii pentru angajaţi, în încercarea de a-i împăca pe muncitori şi a pune capăt grevei, dar angajaţii le-au respins.

Liderii locali şi regionali au cerut companiei Yue Yuen să rezolve solicitările lucrătorilor în conformitate cu legislaţia şi reglementările în vigoare, au precizat luni, într-un comunicat, autorităţile oraşului Gaobu, unde este localizat complexul de fabrici Yue Yuen.

Facilităţile Yue Yuen din Gaobu reprezintă cel mai mai centru manufacturier al companiei, cu o suprafaţă de 1,4 milioane de metri pătraţi, potrivit paginii sale de internet. Pe lângă Adidas, acolo se produc pantofi pentru Nike Inc, Saucony şi alte branduri internaţionale, potrivit lucrătorilor.

Un director al companiei a afirmat săptămâna trecută că la complexul Gaobu lucrează circa 40.000 de persoane.

Câţiva angajaţi de la Gaobu au spus că întreaga forţă de muncă este în grevă. Activişti pentru drepturile lucrătorilor susţin că greva este cea mai mare din istoria recentă a Chinei.