Investitorii ar trebui să vândă contracte credit-default swap pe datoria de stat a României, deoarece îmbunătăţirea situaţiei interne va reduce costul suplimentar necesar pentru asigurarea datoriilor ţării împotriva riscului de neplată, se arată într-un raport prezentat ieri de BNP Paribas. Astfel, diferenţa dintre cotaţia CDS a României şi indicele SovX CEEMEA, care monitorizează ratele CDS a 15 state din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, va coborî de la 1,45 puncte procentuale la 0,9 puncte procentuale, estimează analiştii celei mai mari bănci franceze. Joi, nivelul indicelui era de 2,45 puncte procentuale.

"Comentariile FMI privind subevaluarea leului au ajutat în mod special la restaurarea încrederii în active denominate în moneda românească. Rezultatul evaluării FMI ar trebui să reprezinte un stimulent semnificativ pentru investitorii care au devenit îngrijoraţi de perspectiva datoriilor României în urma turbulenţelor de pe scena politică", a afirmat Bartosz Pawlowski de la BNP Paribas Londra, strateg şef pentru regiune. Acesta se referă la finalizarea cu succes a misiunii de evaluare a acodului de precauţie cu FMI, ocazie cu care oficialii Fondului au arătat că leul este uşor subevauat şi are spaţiu să se aprecieze.

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat, marţi, că rata de schimb valutar este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal. Oficialul FMI a precizat că toate prognozele sunt condiţionate de o rezolvare rapidă a crizei politice. Cursul de referinţă anunţat de BNR a continuat ieri să scadă, pentru a patra şedinţă consecutiv, şi a ajuns la 4,4852 lei/euro, atingând astfel un nou nivel minim al ultimelor şase săptămâni. Un curs oficial inferior celui de vineri fost publicat de BNR la 5 iulie, când euro a fost cotat la 4,4796 lei. Astfel, leul s-a întârit cu 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu două săptămâni, din cauza tensiunilor politice, aminteşte mediafax.ro.

Rata CDS pe România a stagnat vineri la 391 puncte de bază, sau 3,91 puncte procentuale, aproape de minimul ultimelor trei luni. Randamentul obligaţiunilor de stat în dolari cu maturitatea la 10 ani a scăzut în această săptămânăî cu 0,32 puncte procentuale, notează Bloomberg. Cu condiţia rezolvării crizei politice, nivelul scăzut al leului şi valorile atractive ale activelor de pe piaţa românească ar trebui să atragă investitorii străini, conchide BNP Paribas.