Indra Nooyi, una dintre cele mai influente femei din lumea afacerilor internaţionale, a părăsit conducerea PepsiCo în 2018, după ce a condus-o timp de 12 ani.

În anii 1980, Indra Nooyi avea deja o viață diferită de mulți dintre prietenii ei din copilărie. După ce s-a mutat din India în Statele Unite, a urmat Școala de Management Yale, apoi a intrat în rândurile PepsiCo, în 1994, scrie Inc.com.

Două lucruri au făcut ca viața ei să aibă o altă turnură: credința fierbinte în educație și impulsul de a-și urma visele. Dar, ca femeie cu origini indiene, Nooyi nu se simțea confortabil într-o lume a corporatiștilor.

Într-un interviu pentru NBC, ea a vorbit despre lumea dominată de bărbați căreia a trebuit să-i țină piept.

”Simțeam că oamenii mă privesc, gândind, probabil:„ Nu are ce să caute aici”, povestește ea.

Dar, în loc să se hrănească cu îndoieli, a decis să meargă mai departe: „De fapt, m-a făcut să lucrez mai mult și mai bine. Am fost întotdeauna prea bine pregătită. Am stabilit că sunt o forță de care trebuie să țin cont, că merit un loc la masă”, spune Indra Nooyi.

Pregătire și devotament

Tenacitate, pregătire și devotament. Sunt cuvintele-cheie care au caracterizat-o.

Indra Nooyi a vorbit și despre cum a împărțit rolul de mamă, din ce în ce mai ocupată la locul de muncă, cu job-ul: încălcând unele reguli, atât corporative, cât și sociale. Nooyi a fost citată declarînd la un moment dat: „Mai întâi sunt mamă, apoi director general, apoi soție”.

„Școala copiilor era la 10 minute de birou”, își amintește ea de zilele în care conducea PepsiCo. „Și dacă apărea o problemă, dădeam fuga acolo. Nu conta dacă mă aflăm într-o întâlnire”.

De-a lungul timpului, Nooyi și-a dat seama că pentru a gestiona cît mai bine viața corporativă și cea de familie trebuia să le asigure copiilor o educație de calitate.

”Când vorbim despre viitorul muncii, trebuie să încetăm să mai vorbim despre tehnologie și să vorbim mai mult despre familii – despre femei. Avem nevoie de ele la locul de muncă și vom construi un sistem care să le sprijine”, crede Nooyi.

Ea are un sfat pentru femeile care „dau dovada talentului lor pentru ”a menține motoarele economiei”: „La sfârșitul zilei, nu uita că ești mamă, nu uita că ești soție, nu uita că ești fiică!”