Fitch a revizuit în scădere, de la "BBB minus" la "BB plus", ratingul Braziliei, iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Este a doua agenţie de evaluare financiară, după Standard & Poor's, care retrogradează la "Junk" calificativul acordat Braziliei.

Criza politică a restricţionat capacitatea Guvernului de a redresa economia, apreciază Fitch. Şi ministrul brazilian de Finanţe, Joaquim Levy, a avertizat că pierderea ratingului "investment grade" – recomandat pentru investiţii – este "serioasă" şi arată că Executivul nu a făcut tot ce era necesar. Întrebat dacă va rămâne în funcţie, Joaquim Levy a refuzat să răspundă.

"Retrogradarea Braziliei reflectă un declin mai semnificativ al economiei decât s-a estimat anterior, evoluţii fiscale adverse şi sporirea incertitudinilor politice", se arată în comunicatul Fitch.

În trimestrul trei din 2015, PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 4,5%, comparativ cu perioada similară din 2014, iar moneda naţională, realul, s-a depreciat cu o treime faţă de dolar în acest an.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat luna aceasta o procedură de destituire contra preşedintei de stânga Dilma Rousseff bazată pe acuzaţii de falsificare a conturilor de stat în 2014 şi 2015.

Fitch estima recent că deficitul Braziliei va ajunge aproape de 9% din PIB în 2015, din cauza ratelor mai ridicate ale dobânzilor. Povara datoriei guvernamentale ar urma să ajungă la aproape 70% din PIB până în 2016 şi va continua să crească în 2017, avertizează agenţia.

Recesiunea din Brazilia ar putea fi mai extinsă şi ar putea dura mai mult decât previziona anterior Fitch. De asemenea, perspectivele de creştere pe termen mediu sunt slabe, comparativ cu alte state emergente importante. Fitch se aşteaptă la un declin al PIB-ului Braziliei de 3% în 2015 şi de 1% anul viitor, înainte de o redresare modestă în 2017.

În septembrie, Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria "Junk" – nerecomandată pentru investiţii şi a avertizat că în următoarele luni ar putea revizui din nou în scădere calificativul. Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a pus ratingul Braziliei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Brazilia este a doua mare economie emergentă a lumii, după China. AGERPRES