Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu vești proaste. Aceasta anunță un val de frig care va lovi întreaga țară, spre finalul săptămânii. Va fi ger, dar și viscol în mai multe zone ale țării.

Mai exact, potrivit meteorologului, la munte vântul va deveni mai puternic în următoarele ore. Totodată, joi vremea va continua să se mențină caldă, în aproape toată țara, cu temperaturi maxime de până la 10 grade și minime de până la -10 grade. Pe de altă parte, vremea o va lua razna complet începând cu ziua de vineri, anunță meteorologul.

”Astăzi, o vreme apropiată de normalul termic. Vom mai avea intensificări ale vântului la munte, însă nu la vitezele pe care le-am înregistrat în ultimele 48 de ore. Vorbim, pe parcursul nopții care urmează, de viteze între 70-80 km/oră pe crestele Carpaților Orientali și Meridionali. Temporar viteze de 50-55 km/h în partea de est a țării dar și în zona litoralului.

Mâine vorbim de o vreme în încălzire, mai ales în jumătatea de sud-est a țării, chiar și în partea de sud-vest, acolo unde în Oltenia, în Muntenia, este posibil să consemnăm la nivelul maximelor valori de 9-10 grade. Minimele rămân pe parcursul următoarelor două nopți la valori cuprinse între -10, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la 0 grade în zona litoralului”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Vremea o ia razna de vineri. Prognoza meteo ANM

Astfel, potrivit directorului ANM, de vineri vremea se recește de tot. Temperaturile minime ar putea ajunge chiar și la -15 grade în anumite zone. În ceea ce privește vântul, la munte, acesta ar putea înregistra rafale de până la 100 km/h, iar zăpada va fi viscolită.

Totodată, în zonele din Banat, nordul Moldovei, dar și Crișana sunt așteptate ninsori, pe când în restul teritoriului ar putea fi prezente ploile.

„De vineri, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât să consemnăm valori spre -14…-15 grade Celsius în zonele depresionare. Vântul va sufla tare în zona montană cu rafale de 80-100 de km/h la altitudini mari, unde zăpada va fi viscolită și nu în ultimul rând este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, predominant în zonele intracarpatice.

Și în celelalte zone, mai ales în Banat, în nordul Moldovei, în Crișana, este posibil să consemnăm ninsori. Ne așteptăm să vedem și în partea de sud-est a țării precipitații la început sub formă de ploaie, însă în funcție de evoluția datelor meteorologice vom consemna informațiile la momentul respectiv”, a adăugat aceasta.

Meteorologul a mai subliniat faptul că de vineri, nopțile și diminețile vor fi mult mai geroase decât până acum și de abia la începutul săptămânii următoare, temperatura ar putea crește la -10 grade.

„Deocamdată, vom avea o perioadă mai rece, cu nopți geroase și dimineți geroase, în special în partea de vest, nord-vest, nord, nord-est a țării, precum și în zona centrală, acolo unde nu numai în zonele depresionare la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii următoare este posibil să consemnăm -10 grade Celsius, ci cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord să avem ninsori”, a mai declarat directorul ANM, Elena Mateescu.