ANM vine cu precizări de ultimă oră. Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori și viscol. Totodată, potrivit prognozei ANM, vor exista rafele de vânt de până la 140 de km/h la munte. Avertizarea meteorologică este valabilă în intervalul 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 08:00.

Astfel, potrivit meteorologilor, în intervalul menționat anterior, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi local în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, vor fi intensificări puternice ale vântului, viscol şi vizibilitate foarte redusă.

Totodată, ANM mai precizează că în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi local în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110-140 km/h. În ceea ce privește fenomenele extreme, meteorologii anunță că în zonele menționate va ninge viscolit, local mai abundent (15-25 l/mp), iar vizibilitatea va fi foarte redusă și zăpada troienită.

Pe lângă codul portocaliu, în vigoare mai este și un cod galben de ninsori şi vânt, valabil în același interval, adică 17 ianuarie, ora 16:00 – 18 ianuarie, ora 08:00.

În ceea ce privește fenomenele prognozate, potrivit ANM, se anunță intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, ninsori moderate cantitativ şi viscol în zona de munte şi local în jumătatea nordică.

Meteorologii anunță că de luni seară, dar și până marți dimineață, în toată țara vântul se va intensifica. Astfel, la munte vor fi rafale de 80-110 km/h, iar în Moldova, Transilvania şi sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65-70 km/h şi pe arii restrânse 80 km/h.

Vânt puternic în România. Prognoza meteo ANM de luni

Pe de altă parte, în celelalte regiuni vor fi intensificări locale şi temporare îndeosebi spre seară şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi, cu viteze în general de 55-65 km/h.

ANM anunță că de asemenea că în zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Totodată, meteorologii precizează că ninsori viscolite se vor semnala local şi în jumătatea nordică a teritoriului.

În București, vremea va fi caldă, însă vântul va fi unul puternic. Potrivit meteorologilor, luni după amiază, vor exista rafale de 45…55 km/h. Pe de altă parte, cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară. În cee ce privește temperatura maximă, aceasta va fi de 6…8 grade.

La munte în schimb vremea va fi haotică. Potrivit ANM, nisorile vor fi moderate cantitativ.. undeva la 10…15 l/mp. Totodată, va fi prezent și viscolul, mai ales la altitudini de peste 1700 m, unde rafalele vor depăşi 90…120 km/h, spulberând zăpada şi determinând reducerea semnificativă a vizibilităţii.