Criticii și, mai ales, organele de ordine ale statelor au acuzat Apple că pune confidențialitatea oferită clienților deasupra problemelor de securitate națională, iar Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA încă se luptă în instanță cu gigantul IT pentru a putea accesa telefonul criptat al atacatorului responsabil de masacrul de la San Bernardino din 2015.

Ei bine, în acest context, un purtător de cuvânt Apple a declarat, conform Financial Times (FT), că actualizarea software-ului care va bloca accesul la datele din Iphone este deja în curs de testare și va spori siguranța clienților oprind hackerii să acceseze informațiile stocate pe telefoanele inteligente. Orice impact secundar nedorit asupra metodelor utilizate de organele statelor este regretabil, a adăugat oficialul citat de FT.

„La Apple, am pus clientul în centrul a tot ceea ce proiectăm”, a menționat oficialul Apple. „Consolidăm în mod constant securitatea produselor Apple pentru a ajuta clienții să se apere împotriva hackerilor, hoților de identitate și a intruziunilor în datele lor personale. Avem un mare respect față de aplicarea legii și nu proiectăm îmbunătățirile noastre de securitate pentru a le împiedica eforturile de a-și face treaba”, a explicat acesta.

Actualizarea software-ului, care ar putea fi inclusă în sistemul de operare iOS 12 care va fi lansat în lunile următoare, va aborda modul în care aparatele iPhone transferă date printr-o conexiune USB prin cablu. Prin punerea automată a telefonului în „USB restricted mode” orice conexiune prin cablu va putea fi utilizată doar pentru încărcarea dispozitivului. Orice transfer de date va fi blocat până când utilizatorul va introduce o parolă.