Va fi primul reprezentant al Rusiei care deţine această funcţie. Anul trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a încetat să mai aprobe noi proiecte în Rusia din cauza situaţiei din Ucraina. Mai mulţi opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin au părăsit Rusia după reprimarea brutală a protestelor în iarna 2011-2012. Printre aceştia se numără economistul Serghei Gueriev, care în prezent predă la Universitatea Sciences Po Paris, sau fostul oligarh Mihail Hodorkovski, închis timp de zece ani în Rusia şi care în prezent locuieşte în Elveţia.

”Serghei Gueriev aduce funcţiei o expertiză solidă şi o experienţă bogată. Are o înţelegere profundă a ţărilor unde operează BERD şi, în funcţia de economist şef, va juca un rol major, ajutându-ne să ne îndeplinim misiunea”, a afirmat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Serghei Gueriev îl va înlocui pe Erik Berglof, care a renunţat la funcţie pentru a preda la prestigioasa universitate britanică London School of Economics (LSE). Suedezul Erik Berglof a jucat un rol crucial în procesul de înfiinţare a Iniţiativei de la Viena, în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008 – 2009, pentru ca grupurile bancare occidentale să asigure un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

”Este o onoare să fiu solicitat pentru această funcţie. BERD are un rol important în sprijinirea dezvoltării economiilor ţărilor noastre şi aştept cu nerăbdare să mă implic în această activitate”, a declarat Guriev. Acesta se va alătura BERD în vara anului viitor, după îndeplinirea actualelor angajamente academice.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD. (Sursa: Agerpres)