Românul Mani Gyenes a câştigat ediţia 2015 la clasa Maraton şi va participa la ediţia de anul viitor în şaua unei noi motociclete KTM 450 Rally Replica. Gyenes va fi prezent pentru a şasea oară la cea mai solicitantă cursă auto-moto de pe planetă.

Până în acest moment, la competiţia de pe continentul sud-american s-au înscris 556 de concurenţi reprezentând 60 de naţiuni diferite. Cel mai tânăr pilot din istoria raliului raid, la clasa auto, va fi americanul Sheldon Creed, în vârstă de 18 ani, iar cel mai vârstnic japonezul Yoshimasa Sugawara (47 ani). 

Franţa este ţara cea mai bine reprezentată, cu 15,5 la sută dintre piloţii angajaţi, urmată de Olanda (14,4 la sută) şi Germania (13,8 la sută). 

Traseul Raliului Dakar ediţia 2016 va măsura 4.775 km de probe speciale, la categoria auto, şi cu câteva zeci de kilometri mai puţin la categoriile moto, quad şi camioane. 

Cel mai titrat pilot din istoria acestei curse este francezul Stephane Peterhansel, care a câştigat de cinci ori Raliul Dakar la clasa auto şi de şase ori la clasa moto. 

Anul trecut, câştigătorii competiţiei au fost spaniolul qatarianul Nasser Al-Attiyah (auto) şi spaniolul Marc Coma (moto). 

Sursa: Agerpres