'Ei au tras la început în jandarm, rănindu-l grav, înainte de a-l răpi pe român, care nu era înarmat', a declarat un responsabil al jandarmeriei din Burkina Faso, indicând că ostaticul era 'agentul de securitate al minei'.

Incidentul a avut loc în timpul unei patrule, a afirmat Souleymane Mien, directorul general al sitului, situat în oraşul Tambao. Un vehicul în care se aflau jandarmul şi responsabilul securităţii, condus de un şofer, a fost oprit de cinci bărbaţi purtând 'turbane', potrivit lui Mien.

'Jandarmul a fost rănit la cap, piept şi la nivelul bazinului. Ei i-au spus şoferului să meargă înainte şi apoi l-au împuşcat în coapsă. El a fost cel care a dat alerta', a adăugat acest responsabil al minei, întrebat de AFP.

Cei cinci bărbaţi, împreună cu ostaticul lor, s-au îndreptat apoi spre frontiera cu Mali, potrivit unor surse din securitatea Burkinei Faso şi Mali. 'Am trimis oameni înarmaţi pentru a-i putea intercepta', a precizat sursa maleză.

Niciun indiciu pentru a-i identifica nu a fost până acum comunicat. 'Ei purtau turbane. Nu ştim cine sunt pentru că există mai multe comunităţi care locuiesc în zonă', a comentat Souleymane Mine.

Potrivit unui înalt grad militar din Burkina Faso, un detaşament militar plecat din Gorom-Gorom (400 km nord de Ouagadougou) ar trebui să ajungă în oraşul Tambao. Elemente ale Regimentului prezidenţial de securitate, o unitate de elită, vor fi de asemenea trimise acolo.

România, care nu are o ambasadă la Ouagadougou, nu a confirmat şi nici nu a infirmat răpirea. Ministerul român al Afacerilor Externe a indicat numai că a activat 'o celulă de criză' pentru 'a analiza informaţiile' din Burkina Faso, mai notează AFP.

Preşedintele Burkinei Faso Blaise Compaoré, răsturnat de proteste de stradă la sfârşitul lunii octombrie după 27 de ani la putere, a avut mult timp un rol de mediator între Bamako şi rebeliunea cu dominanţă tuaregă din nordul Mali, o regiune controlată aproape zece luni între 2012 şi începutul anului 2013 de grupuri legate de Al Qaida.

Jihadiştii au fost dispersaţi şi parţial alungaţi din această zonă printr-o operaţiune militară internaţională, lansată în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei şi încă în desfăşurare. Dar zone întregi nu sunt controlate de Bamako.

Tambao se află la aproximativ 350 km de Gao, un important oraş din Mali în apropierea căruia un angajat al Crucii Roşii a fost ucis la sfârşitul lunii martie de Mujao, un grup jihadist.

Mina, care dispune de rezerve de mangan estimate la 100 milioane de tone, a fost concesionată companiei britanice Pan African Minerals (PAM) a omului de afaceri australo-român Frank Timis.

Un 'atac' asupra sitului în ianuarie a provocat 'o evacuare largă' a personalului şi mai ales 'majorităţii expatriaţilor', potrivit unui diplomat occidental la Ouagadougou. Souleymane Mien, directorul general al minei, a negat orice ameninţare asupra securităţii.

Populaţia din satele din vecinătatea Tambao a protestat violent la sfârşitul lunii februarie contra PAM pentru a cere asfaltarea unui drum în regiune pe care compania s-a angajat să-l realizeze.

La mijlocul lunii martie, guvernul din Burkina Faso a suspendat licenţa de export a acestei companii, care prin contract trebuie să construiască de asemenea o linie de cale ferată între Tambao şi oraşul Kaya, situat pe nodul feroviar Abidjan-Ouagadougou.AGERPRES