Gica Popescu era genul de copil pe care profesorii il puneau sa aiba grija de linistea din clasa daca ei lipseau 10 minute de la ore. Asa mi l-am imaginat mereu. si ca fotbalist avea aceeasi atitudine: cel pe care te poti baza. Fie ca erai cu el in teren, conducator de club sau spectator in tribune. El era Baciul. Dupa ce s-a retras din teren, nu a vrut sa fie nici antrenor, nici conducator de club. A acceptat o oferta a fratilor Becali si a devenit impresar. A mai candidat si la conducerea federatiei, dar asocierea cu fratii Becali l-a facut sa capitalizeze multe antipatii si a pierdut. Acum, numele Gica Popescu este in centrul unui scandal care se poate incheia urat pentru celebrul fotbalist. Suma de transfer al unor fotbalisti era supusa unei alchimii, si culoarea banilor devenea ba alba, ba neagra. Pentru banii negri, evident, nu se platea impozit. Numai ca acele cluburi care plateau inregistrau suma reala platita. Una peste alta, presa a ajuns la concluzia ca un milion de dolari a ajuns la Gica Popescu fara a fi platite darile catre stat. Fostii asociati, fratii Becali, au spus e problema lui Gica, sa plateasca. Fostul fotbalist a facut un gest oarecum surprizator: a platit repede 400 000 de dolari drept impozit. E o recunoastere ca nu a platit la timp. Dar asta se cheama, oricat de mult l-am iubi pe marele fotbalist, evaziune fiscala.

Daca lucrurile se termina aici, putem avea de-a face cu un precedent periculos. Vor mai fi multi indivizi descoperiti ca nu si-au platit impozitele. Vor achita repede si vor pleca linistiti acasa? Pai, atunci, de ce sa mai platim impozite? Totul ar putea deveni un joc de-a hotii si inspectorii de fisc. Adica, nu mai platim nimic, iar daca ne prinde, bagam mana in buzunare, achitam si ne vedem de treaba. Ce argumente i s-ar putea aduce unui evazionist care va fi tratat altfel decat Gica Popescu?

Este, dintr-un anumit punct de vedere, o ironie ce i se intampla lui Popescu. Toata lumea banuia ca in fotbal sunt multi bani negri. Primul despre care aflam ca are probleme cu fiscul nu e nici unul dintre dinozaurii cunoscuti, ci tocmai cel care, macar declarativ, punea pret pe onoare si corectitudine. Asocierea cu fratii Becali pare sa fi daunat grav imaginii Baciului. Greu va fi de scos aceasta pata! Deocamdata, nici fiscul nu prea stie cum sa reactioneze. Transferurile lui Mutu si Bratu vor fi de-abia de acum incolo investigate. Se ridica doar un colt al covorului. Este evident ca ar trebui cercetate toate marile transferuri din fotbalul romanesc. Partea buna a lucrurilor este ca, de-acum incolo, fotbalul nu va mai putea fi considerat o zona in care plata impozitelor este o ocupatie facultativa.

“Acum, numele Gica Popescu este in centrul unui scandal care se poate incheia urat pentru celebrul fotbalist.”