Un poliţist din Ucraina a încercat să înghită 500 de dolari. Fusese prins în timp ce primea mită și a făcut gestul disperat în încercarea de a distruge dovezile.

Poliția din țara vecină a fost implicată în ultimii anii într-un șir de scandaluri publice, pe fondul amânării reformelor în cadrul instituției.

Un poliţist din Ucraina a încercat să înghită 500 de dolari. A fost prins în flagrant

Anchetatorul principal al departamentului districtului Umani a cerut două mii de dolari de la proprietarul unui Audi A6. În schimb, poliţistul i-ar fi promis îi va returna mașina confiscată.

Suspectul nici nu a încercat să se ascundă şi s-a întâlnit cu reclamantul în apropierea departamentului regional.

Acolo şi a fost prins în flagrant, după ce a luat prima tranşă de 500 de dolari, informează publika.md.

Pentru a distruge dovezile, în timpul reţinerii, polițistul și-a băgat brusc bani în gură și a încercat să-i înghită.

Cu toate acestea, poliţistul inventiv nu a reușit să scape de pedeapsă. Împotriva oficialului corupt a fost iniţiată o anchetă preliminară.

Riscă până la zece ani de închisoare

Dacă ofițerul va fi găsit vinovat, acesta riscă până la zece ani de închisoare cu confiscarea bunurilor.

În context, trebuie precizat că o reformă a poliţiei ucrainene, iniţiată cu sprijin occidental, bate pasul pe loc de mai bine de cinci ani, iar scandalurile publice apărute în urma comportamentelor reprobabile ale oamenilor ce ar trebui să apere legea în Ucraina se țin lanț.

Anul trecut, o unitate de poliţie a fost desfiinţată complet şi doi poliţişti au fost arestaţi după violarea unei tinere într-o secţie de poliţie din centrul Ucrainei.

Val de revoltă în toată țara

Potrivit unui comunicat al Biroului naţional de investigaţii din Ucraina, un poliţist „a torturat” o tânără de 26 de ani chemată ca martor la o secţie de poliţie din oraşul Kaharlîk, situat la aproximativ 80 de kilometri sud de Kiev.

Ofiţerul de poliţie i-a pus victimei pe faţă o mască de gaze, cătuşe la mâini şi a tras cu un pistol deasupra capului acesteia, după care a violat-o de mai multe ori.

În aceeaşi noapte, un bărbat care se găsea în secţia de poliţia a fost bătut şi ameninţat cu violul de către poliţişti. Bărbatul a suferit fracturi ale coastelor şi nasului.

În 2013, o tânără a murit după ce a fost bătută cu brutalitate şi violată de poliţişti în satul Vradiika, din sudul Ucrainei, crimă care a stârnit un val de revoltă în toată ţara.