CNN informează că poliția din Hong Kong a trimis 500 de ofițeri la redacția publicației Apple Daily, declarând sediul drept un câmp infracțional. Poliția a confiscat materiale jurnalistice în baza legii siguranței naționale.

Șefii publicației au fost arestați și acuzați de un complot cu forțe străine la adresa siguranței naționale. Cei arestați sunt: directorul executiv Cheung Kim Hung, directorul operațional Tat Kuen, redactorul șef Ryan Law, redactorul șef adjunct și responsabilul ediției online.

Amintim că anul trecut China a adoptat o legislație amplă care prevede pedepsirea faptelor de răzvrătire, secesiune și actele considerate subversive la adresa țării.

Ce spune ministrul pentru Siguranța Națională

După ce șefii publicației au fost arestați, ministrul pentru Siguranța Națională din Hong Kong, John Lee, a declarat că ziarul Apple Lee se ocupa de conspirații și că poliția a intervenit împotriva persoanelor care se folosesc de jurnalism pentru a pune în pericol siguranța națională.

Autoritățile mai spun că activele asociate dosarului, în valoare de peste 2 milioane de dolari, au fost înghețate, poliția precizând că deține un mandat care permite confiscarea materialelor jurnalistice.

Acțiunile poliției au fost publicate live pe pagina de Facebook a ziarului Apple Daily. În imaginile transmise se paote vedea cum cei 500 de ofițeri de poliție îi legitimează pe jurnaliști și nu îi lasă să meargă la birourile sale. Apoi, aceștia examinează fiecare calculator și laptop din redacție.

Responsabilii acestui dosar acuză faptul că, din 2019, Apple Daily a publicat articole care cer statelor să impună sancțiuni guvernelor de la Beijing și Hong Kong.

Steve Li, ofițer de rang superior din Departamentul de Siguranță Națională al poliției din Hong Kong, a cerut populației să nu distribuie materialele Apple Daily.

Sursă foto: Dreamstime