Si totusi, o lege speciala (1996/LXXXI) adoptata la Budapesta creeaza un statut privilegiat societatilor din afara tarii, prin impozite mici. Pentru firmele romanesti, un paradis fiscal la doi pasi de granita pare o alternativa la indemana pentru taxele piperate. Sa fie chiar vorba de un Cipru dincolo de frontiera de vest?
La prima vedere, e chiar mai ieftin de atat. in Cipru, impozitul pe profit este de 4,25 %, iar in Ungaria de numai 3%, pentru companiile off-shore. Din start, trebuie spus ca guvernul de la Budapesta pune o conditie: societatea va avea un numar majoritar de directori/ administratori unguri (jumatate plus unu). La un director roman, doi vor fi unguri, posibil si nominal. Chiar si asa, li se va plati un salariu de minimum 140 de dolari plus taxe (70 dolari). Numele proprietarilor si cele ale administratorilor/directorilor sunt publice. Astfel, s-au evitat luari de pozitie de la Bruxelles contra acestui regim. Paradisurile fiscale sunt hulite in special pentru lipsa de transparenta, care poate masca ilegalitati.
Inca un lucru important de stiut din capul locului: capitalul social al unei SRL in Ungaria este de 3 milioane forinti (ft), ceea ce inseamna 10.700 dolari (280 ft = 1 dolar). Dupa cum se stie, firma poate retrage acesti bani spre utilizare. Cheltuielile de infiintare si functionare in primul an de activitate depind de dimensiunile activitatii, astfel ca pot varia de la 700 la peste 4.000 de euro.
In mod curent, cand are loc o tranzactie comerciala intre doua companii, bunurile pleaca dintr-o directie, iar documentele si banii din cealalta. Tara in care sunt realizate profiturile din aceasta tranzactie impune anumite taxe pe profituri, bazate pe diferenta dintre pretul la care aceste bunuri au fost achizitionate si pretul la care sunt vandute.

Trucuri de utilizare a firmei off-shore

O companie off-shore poate fi inserata in mijlocul tranzactiei, iar profiturile vor fi inregistrate in evidentele acesteia, in locul registrelor companiei originale. In felul acesta, profiturile taxabile sunt, de fapt, transferate dintr-o jurisdictie cu taxe ridicate intr-una cu taxe scazute sau chiar fara taxe.
„O companie de comert exterior va obtine beneficii consistente daca va desfasura activitatea printr-o firma off-shore creata in Ungaria”, observa Marius Mocanu, director la firma de consultanta contabila si fiscala A&C Associates din Sfantu Gheorghe, Covasna. Ce face societatea de comert exterior? Ia marfa dintr-un loc si o revinde in altul, cu un comision. Daca e utilizata firma suveica, se va adauga comisionul abia aici, iar castigul impozabil ramane in zona cu taxe mici. Perfect legal, se pot economisi in acest fel sute de mii de euro.
„Pe langa impozitarea scauta, sunt si alte avatanje: contracararea efectelor inflatiei deoarece sumele se vehiculeaza in valuta: marirea pietei, avand in vedere prestigiul societatilor externe comparativ cu increderea slaba aratata firmelor romanesti. Dezavantajele sunt minore, legate de administrarea acestei afaceri de la distanta”, adauga Marius Mocanu. Modelul prezentat se poate adapta la servicii sau la drepturile de proprietate intelectuala.
Servicii: persoanele fizice care primesc un venit substantial din serviciile profesionale oferite (ex. arhitecti, artisti, consultanti, autori) pot imputernici compania off-shore sa primeasca drepturile lor banesti. Aici se vor primi banii, la un nivel scazut al taxelor.
Finante: o companie off-shore poate oferi imprumuturi cu taxe deduse din dobanzi unei alte companii, care are taxe mai mari.
Proprietate intelectuala: copyright, marci inregistrate, software sau titluri pot fi vandute unei firme off-shore pentru a fi revandute, inchiriate sau autorizate la o valoare mult mai mare. Profiturile sunt astfel transferate intr-o zona cu taxe reduse (paradis fiscal), in conditii legale.    

COMPANII OFF-SHORE in UNGARIA

Capital social: minimum 3 milioane forinti (10. 714 dolari).
Conditia majoritatii ungare: la un nr. X de directori romani, vor fi X+1 directori/administratori maghiari .
Salariul minim legal: 40.000 ft (142 dolari), plus impozite si taxe aferente – 20 mii ft (71 dolari).
Exemplu:
1. Societatea „comert.ro” srl (inregistrata in Romania) exporta produse achizitionate de pe piata interna sau externa. in urma unor tranzactii, societatea a obtinut un profit brut de 600 mii euro (la 12 luni). Impozitul in Romania va fi de 150 de mii de euro (25%).
2. In tranzactie intervine societatea off-shore comert.hu
Comert.ro achizitioneaza marfa si o vinde cu acelasi pret, fara nici un adaos, intermediarului din Ungaria. Nu are profit, deci impozitul e zero. in schimb, Comert.hu vinde mai departe marfa cu profit. Impozitul va fi platit de societatea offshore: numai 18 mii euro, fata de 150 de mii.
Puncte forte: Impozite mici, lipsa suspiciunilor ca in alte cazuri de paradis fiscal, nu este necesara deplasarea in Ungaria pentru inregistrarea unei firme.
Puncte slabe: contabilitate obligatorie, lipsa confidentialitatii datelor despre proprietari
Detalii:
www.aca.ro
http://www.pwcglobal.com/hu/eng/main/home/index.html
http://www.lowtax.net/lowtax/html/offon/hungary/hungoltr.html