Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,153 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 58 de luni, la un randament mediu de 3,23% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,7 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna septembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,6 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, cu 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată în august, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

La începutul acestei săptămâni, conform datelor transmise de Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 235,7 de milioane de lei de la bănci. Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 100 de milioane de lei.

Conform datelor transmise de Banca Națională a României, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 235,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 121 de luni, la un randament mediu de 3,85% pe an. Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 100 de milioane de lei, iar băncile au subscris 365,7 milioane de lei. Marţi era programată o licitaţie suplimentară prin care statul își dorea să atragă încă 15 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.