Scrapia sau ,,boala oii nebune” a fost descoperită la Sibiu. Scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Boala nu are tratament, susţin specialiştii, şi provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.

 “Sacrificarea este soluţia finală, în momentul în care apare o asemenea situaţie, iar decizia medicului veterinar este sfântă, a declarat Petre Daea, Ministrul Agriculturii,  potrivit știrilorprotv.ro

Specialiştii ANSVSA  au declarat că scrapia este produsă de un agent infecţios care pare că se transmitede la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre.

 Boala poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine, respectiv suplimente furajere contaminate, minerale proteice de origine animală, făină de carne, oase, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor etc.

Boala nu are treatament, iar veterinarii recomandă sacrificarea animalelor bolnave. Potrivit legii, oamenii sunt obligați să anunțe dacă au animale bolnave de scrapie, cei care nu fac asta riscă amenzi.