În băncile de alimente se pregătesc pachete cu mâncare pentru trei zile. Acestea conţin produse neperisabile (de genul lapte praf, conserve, etc) donate de cumpărători la ieşirea din supermarketuri. În raportul său, Trussell Trust, care gestionează 423 de bănci de alimente în Marea Britanie, susţine că în perioada aprilie 2013-martie 2014 un număr record de 913.000 persoane au beneficiat de un ajutor alimentar pentru trei zile, faţă de 347.000 de persoane în exerciţiul precedent.

”În secolul XXI acest lucru este şocant” a comentat preşedintele Trussell Trust, Chris Mould. ”Însă şi mai dezolant este că această cifră nu reprezintă decât partea vizibilă a icebergului. Cifra nu îi include pe cei care au recurs la alte sisteme de ajutor sau cei care trăiesc în oraşele unde nu există bănci de alimente”, a continuat Chris Mould.

Potrivit cifrelor furnizate de Trussell Trust, peste o treime dintre cei care au utilizat băncile de alimente sunt vizitatori frecvenţi, însă ceea ce este îngrijorător este că a avut loc o creştere de 51% a numărului de noi clienţi.