Un medicament revoluționar oferă speranță pacienților afectați de o boală cruntă

Biogen, compania care produce noul medicament pentru Alzheimer, intenționează să scoată tratamentul pe piață la un preț de 56.000 de dolari, pe an.

Anunțul a fost făcut în contextul în care specialiștii vorbeau inițial de sume cuprinse între 2.500 și 8.300 de dolari, maximum 10.000 de dolari/an pentru un pacient, notează AlephNews.

Ce spun specialiștii?

„Este important că au fost controverse și seturi de date despre care mulți oameni au avut opinii diferite. Dar e mai important că FDA a aprobat acest tratament în procedură accelerată. (…) Ceea ce contează la sfârșitul zilei este ca oamenii cu Alzheimer să aibă accest astăzi la tratament, să nu mai aștepte trei sau patru ani pentru noi teste. Până atunci ar putea să nu mai fie eligibili, să nu mai aibă acele amintiri. Aceasta este cheia“, a explicat Maria Carillo, director științific al Asociației Americane de Alzheimer.

Amintim că în Statele Unite 1,5 milioane de oameni sunt afectați de forme ușoare și medii de Alzheimer iar studiile, oprite inițial în 2019, au fost reluate deoarece presiunea pentru a aproba tratamentul cu anticorpi monoclonali a fost din ce în ce mai mare.

De asemenea, deciziile luate de Food and Drug Administration (FDA), o agenție a Statelor Unite din domeniul medical, deschid de obicei calea spre aprobarea medicamentelor în întreaga lume.

Totuși, lucrurile sunt diferite în acest caz. Un membru al London School of Economics este de părere că Uniunea Europeană se va gândi foarte mult dacă să cheltuie banii contribuabililor pe un medicament a cărui eficacitate nu este demonstrată, în timp ce banii ar putea fi cheltuiți pentru tratamente pentru alte boli.

Sursă foto: Dreamstime