Eduard Novak, singurul campion paralimpic din istoria României, a declarat marți pentru Capital că se va retrage din activitate după Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020, unde speră să obțină medalia de aur.

Sportivul de 42 de ani este totodată și preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

Iar anul trecut, Novak a fost numit în Comisia de Paraciclism a Uniunii Cicliste Internaționale (UCI), devenind astfel primul român într-o structură de conducere a forului mondial de ciclism.

”Peste doi ani vor avea loc Jocurile Paralimpice de la Tokyo, care o să mă solicite din ce în ce mai mult să fiu cât mai focusat pe antrenamentele mele, pe pregătirea mea. Sincer, va fi ultima mea competiție și îmi doresc să mă retrag pe podium. Iar cea mai mare provocare este că voi fi la 44 de ani și voi concura cu cei de 30 și vreau să câștig medalia de aur”, a declarat Novak, pentru Capital.

El a câștigat aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din anul 2012.

Sportivul și-a amintit și de perioada de început a carierei.

”Întorcându-mă la începuturile carierei mele, deja la 25 de ani, când am început ciclismul, nu mai aveam timp să aștept pe nimeni. Și mi-am creat propriul meu sistem, echipă, sponsori și partenerii mei, care au fost alături de mine și am reușit să îmi realizez visul. După toate aceste demonstrații și ambiție, acum Ministerul (Tineretului și Sportului, n.r.) și Comitetul (Olimpic Român, n.r.) sunt alături de mine. S-au schimbat unele lucruri, dar eu cred că, pentru performanța mare, sunt pași foarte mici”, punctează Novak.

Campionul subliniază și necesitatea unei strategii naționale a sportului.

”Ar trebui să existe o strategie națională a sportului, care, independent de ministrul care ar veni, ar trebui să urmeze acest program național. Din păcate, în acest moment nu există așa ceva și putem compara acest lucru cu faptul că un sportiv ar schimba anual antrenorul și ar face anual un alt program de antrenament. Nu o să ajungă niciodată să își atingă visul, deoarece nu are o continuitate în antrenamentul lui. Cam așa este și sportul românesc în acest moment. Nu există continuitate, adică de la Guvern în jos, nu de la sportivi în sus, de acolo, de sus, trebuie să spună cineva că, da, este nevoie de sport”, spune preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

 

El afirmă că este nevoie de un program de sport pentru 20 de ani.

Oficialul afirmă că își dorește ca România să fie între primele 10 țări ale lumii la olimpiade, în funcție de numărul de medalii câștigate, așa cum se întâmpla în urmă cu peste 20 de ani.

”Acum nu mai suntem, acum ne aflăm la coada listei. Copiii doresc. Trebuie readus sportul românesc la nivel de brand, prin anii ‘80 era. Eram pe locurile 10-15 la numărul de medalii, acum suntem pe 50. Atunci copiii erau motivați să facă sport. Acum nu mai sunt, vedem că foarte mulți copii sunt obezi. De ce? Că părinții nu văd de ce ar merge copiii lor la sport. Că nu văd continuitatea. Dar dacă ar fi un program național, cu niște etape clare, bine definite, atunci fiecare părinte ar fi fericit să își vadă copilul sănătos, puternic, decât obez, cu telefonul în mână”, a subliniat Novak.

Acesta a vorbit și realizările profesionale de la nivelul Federației Române de Ciclism.

”Pot să spun că am încheiat un an foarte bun, și la nivel personal, și la nivel de Federație și la nivel de echipă. Sunt implicat în chiar toate activitățile ciclismului românesc și anul viitor doresc să avem un an mai stabil. Cred că am făcut un pas mare la Federație, de pildă, am reușit să organizăm Turul României. A fost un tur reușit și anul viitor dorim ca acest tur să crească în calitate”, spune Novak.

De altfel, Turul României la Ciclism s-a reluat în acest an după o pauză de cinci ani.

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Turul României 2018 a trecut prin cele trei provincii istorice ale României. Cursa a avut cinci etape şi o distanţa totală de 718 km, la startul său aliniindu-se 19 echipe, patru echipe naţionale, 11 echipe continentale şi patru de club.

Președintele Federației este totodată manager al echipei Team Novak, care a ocupat locul 2 la finalul Turului României.