Starea de sănătate a actorului Bogdan Stanoevici continuă să fie gravă, în condițiile în care este în continuare sedat și conectat la aparate.

Totuși, medicii au reușit să identifice și semne de speranță, în scurtele perioade în care Stanoevici nu este sedat.

Tratamentul la care a fost supus, care se estima inițial că va dura 7 zile, a fost prelungit cu încă 7, având în vedere că plămânii lui nu au reacționat așa cum se așteptau medicii.

”Plămânul este încă destul de afectat”

După ce a fost testat pozitiv la noul coronavirus, actorul Bogdan Stanoevici – fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni și candidat la Președinția României – a fost internat, de urgență, la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din Capitală, iar starea sa de sănătate s-a agravat în perioada următoare.

Bogdan Stanoevici este cuplat, în continuare, la aparate – fiind vorba despre procedura cunoscută ca ECMO -, echipă medicală care îl supraveghează permanent decizând ca această procedură să mai dureze cel puțin 7 zile.

”Bogdan Stanoevici se află în continuare cuplat la aparate, pe procedura ECMO. Cu toate că medicii au sperat că, după o perioadă de timp, între 7-10 zile, plămânul acestuia să se refacă, dar plămânul este încă destul de afectat, drept pentru care echipa medicala a decis ca el să mai stea încă 7 zile – cel puțin – pe procedura ECMO.

”Este cooperant, atunci când nu este sedat”

Ca veste bună, totuși, trebuie spus că Bogdan Stanoevici este cooperant, atunci când nu este sedat. Dar perioadele de nesedare sunt scurte, iar asta din considerente evidente, ce țin de respectiva procedură medicală”, au transmis surse medicale, potrivit gandul.ro.

Procedura ECMO utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat dioxidul de carbon din compoziția lui, apoi reintră în organism, în sistemul circulator.

ECMO este o procedură utilizată în cazurile foarte grave, atunci când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere.

A fost mutat pe secția ATI non-COVID

Actorul a fost intubat, ințial, iar o infecție nosocomială – clostridium difficile – i-a pus în pericol viața. Bogdan Stanoevici a fost mutat pe secția ATI non-COVID, surse medicale au transmițând că sistemul imunitar al actorului este foarte slăbit.

“Este, în continuare, în stare gravă, a căpătat o infecție nosocomială, clostridium difficile, din cauza căreia situația medicală s-a agravat. A fost mutat pe ATI non-COVID, dar această infecție pune în pericol starea sa de sănătate pentru că are sistemul imunitar foarte slăbit”, au dezvăluit surse medicale, conform sursei citate.

Infecția nosocomială sau infecția intraspitalicească înseamnă infecția care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație atunci când pacientul s-a internat în spital.

Și-a făcut în fiecare lună testul anti-COVID

Această infecție se suprapune bolii pentru care pacientul s-a internat. Infecțiile nosocomiale pot să fie în strânsă legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale.

Ca o ironie a sorții, Bogdan Stanoevici declara în noiembrie 2020: ”Chiar nu am timp de infecţii în acest moment”.

La începutul lunii noiembrie, Bogdan Stanoevici transmitea că nu poartă mască de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus pentru că este ”sănătos”.

Totuși, a ținut să menționeze că și-a făcut, în fiecare lună, testul anti-COVID, iar rezultatul a fost negativ, de fiecare dată.

”Oamenii sănătoşi nu poartă mască”

Fostul candidat la Președinția României mai spus că, atunci când a fost obligat să poarte masca, în anumite situații, nu s-a opus și s-a conformat măsurilor restrictive impuse de pandemie.

”Pentru a evita speculaţiile ulterioare şi atacurile inutile, vă spun eu acum – faptul că nu port mască este în primul rând pentru că sunt sănătos. Şi aici îl citez pe ministrul Sănătăţii, care a spus că masca o poartă oamenii bolnavi, oamenii sănătoşi nu o poartă. Am făcut în fiecare lună câte un test, din motive diferite. Toate negative.

Pe de altă parte, am purtat-o acolo unde eram obligat să o fac, pentru că eu sunt un respectuos al legii şi mi-a ieşit un herpes. Îmi pare foarte rău că vă dau din casă, dar în momentul în care aş pune mască s-ar produce o infecţie şi chiar nu am timp de infecţii în acest moment”, declara Stanoevici la vremea respectivă.

Sursa foto: Facebook.