Un analist servicii clienți dintr-un call center, are în medie un salariu lunar de circa 1.600 de lei net pe lună. Un alt exemplu, din industria automotive, arată că un Inginer de producție are un salariu mediu de bază lunar de circa 3.200 de lei net pe lună, însă poate ajunge şi la 4.500 lei/lunar, în funcție de experiența pe care o deţine. În sectorul IT, caracterizat de salarii mari și deficit de candidați, un Manager de proiect are un salariu net mediu de maxim 9.500 de lei pe lună, arată rezultatele studiilor Adecco Research.

O particularitate a acestui sector, care a rezultat în urma studiului Adecco, este  legată de înghețarea salariilor din 2018 la nivelul celor din 2017, pe fondul modificărilor legislative de la începutul anului. Astfel,  dacă până în 2017 angajații din IT&C aveau o creștere salarială medie de 500 de lei / an, în ianuarie 2018 salariile brute au fost mărite pentru a acoperi diferența salarială ca urmare a transferului de contribuții, iar angajații au primit salarii nete la nivelul din 2017.
 
”Primim tot mai multe cereri din partea investitorilor care vor să cunoască mediul economic din România și care vor să vadă prognozele legate de piața muncii. Prin analizele și prognozele pe care le facem, îi ajutăm pe investitori să facă o estimare cât mai corectă a bugetelor de cheltuieli și, totodată, să ia măsuri pentru a preîntâmpina problemele create de fluctuația de personal, de exemplu. Datele din studiile noastre de până acum, realizate pentru domeniile de call center, IT şi auto – indică foarte clar o tendinţă de creştere a salariilor, care va continua şi în urmatoarea perioadă, ca urmare a presiunii atat de mari de pe piaţa muncii”,  declară Florin Godean.