Rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) arată că Țăran Alexandru ar fi pretins și primit, în intervalul iunie 2015-februarie 2016, suma de 276.000 de lei, cu titlu de mită.

Potrivit autorităților, suma a fost primită în mai multe tranșe, prin virament bancar și în numerar, de la omul de afaceri cercetat sub control judiciar, în legătură cu efectuarea unui control la firma fiului său, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecție fiscală favorabil în baza căruia societății comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei.

DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar

„În realitate, Țăran Alexandru ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operațiuni comerciale (servicii de consultanţă şi management fictive “efectuate” de SC Lieb Benz Oil Company LTD SRL, în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) și să aplice prevederile legale care se impuneau.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcționarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanță fictive cu societățile comerciale deținute de persoane din familia inspectorului fiscal, în baza cărora au fost plătite în numerar sau transferate în cont sumele de bani”, transmite DNA.

O parte din suma de 276.000 de lei primită de Țăran Alexandru, cu titlul de mită, ar fi provenit din suma de 968.436 lei rambursată societății în cauză ca urmare a controlului efectuat de inspectorul fiscal.

În acest ccontext, DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Țăran Alexandru, la data faptelor inspector în cadrul ANAF Timiș, bănuit de luare de mită, în formă continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată și complicitate la evaziune fiscală, a unei persoane fizice, asociat și administrator al unei societăți comerciale și administrator de fapt al unei altei societăți comerciale, bănuit de dare de mită, în formă continuată, evaziune fiscală și spălarea banilor, în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș

De asemenea, mai multe persoane fizice (n.red. administratori de firme), cât și două companii, au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Timiș s-a constituit parte civilă. Au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii.