Se dau vouchere în valoare de 1.450 de lei

O nouă propunere legislativă depusă recent la Senat vine cu vești bune pentru angajații din mediul privat. Potrivit acesteia, ar urma să fie acordate vouchere de vacanță anual, în valoare de 1.450 de lei, începând cu anul 2024.

O decizie similară a fost adoptată recent de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, pentru angajații din sistemul public.

Practic, angajatorii din mediul privat vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați. Măsura nu implică un efort financiar propriu, sumele fiind suportate din bugetul de stat.

„Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanță suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în expunerea de motive.

Angajații vor depune o declarație pe proprie răspundere

De asemenea, având în vedere că pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp, s-a prevăzut în lege ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Pentru a obține aceste vouchere este prevăzut că angajații au obligația să depună o declarație pe proprie răspundere la fiecare dintre angajator prin care își exprimă opțiunea.

Inițiatorii acestui proiect legislativ consideră că în acest fel se elimină discrepanțele dintre cele două categorii de salariați – bugetari și cei din sectorul privat. În plus, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în document.

Efortul bugetar, estimat la aproape 6 miliarde de lei

Se mai precizează că efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor aproximativ 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei.

„Efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60% – 65% se va întoarce Ia bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat.

Dincolo de efectul benefic direct înregistrat și de către salariatul din mediul privat, o asemenea decizie va avea un impact pozitiv și asupra turismului intern”, mai transmit inițiatorii.