„Această tranzacţie ne duce într-o zonă diferită a pieţei decât cea ocupată până acum de produsele Kingspan, iar operaţiunile din Belgia, Franţa, Germania, România şi Rusia extind semnificativ acoperirea grupului“, a declarat Gene Murtagh, directorul executiv al Kingspan. Potrivit anunţului companiei, cei doi producători vor continua să funcţioneze separat, ca şi până acum.

Tranzacţia mai trebuie aprobată de autorităţile concurenţiale ale Uniunii Europene şi se estimează că va fi definitivată până la sfârşitul lunii martie a acestui an. Achiziţia vine într-o perioadă în care Kingspan urmăreşte să se izoleze împotriva fluctuaţiilor de pe principalele sale pieţe, precum Marea Britanie – care are o cotă de 40% din vânzările grupului, şi Europa continentală, care generează 34% din afacerile companiei.

Grupul Joris Ide, care deţine în România producătorul de materiale de construcţii Megaprofil, operează 17 fabrici de producţie în şapte ţări din Europa, printre care una la Buziaş, judeţul Timiş. Activele nete ale grupului au fost evaluate pentru tranzacţie la 135 mil. euro. Belgienii au raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 465 mil. euro, zona sud-est europeană reprezentând 7% din veniturile pe 2014. Grupul Joris Ide este controlat în proporţie de 60% de fondul de investiţii Ergon, restul participaţiilor fiind distribuite fondatorului Joris Ide şi altor acţionari privaţi.

La nivel local, prin intermediul Megaprofil, compania a înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 28 mil. euro, potrivit estimărilor companiei, o creştere de 8% faţă de rezultatul din 2013. Jumătate din veniturile Megaprofil, pentru care lucrează 118 români, provin din exporturi către ţări precum Serbia, Ungaria, Croaţia, Bosnia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Albania şi Republica Moldova. Fabrica Megaprofil din Buziaş este una dintre cele mai mari din zona producţiei de materiale de construcţii.

De cealaltă parte, unul dintre cele mai importante contracte derulate de Kingspan în România a fost reprezentat de livrarea a 27.508 mp de panouri sandwich pentru învelirea centrului comercial Galleria Arad, aflat în proprietatea Globe Trade Centre (GTC). Contractul a fost încheiat în 2011. Compania desfăşoară activităţi de producţie şi comerciale în Europa, SUA, Australia, Asia, coasta Pacificului şi Orientul Îndepărtat în 35 de locaţii, dintre care 25 sunt fabrici.

În ultimul an, Kingspan şi-a îndreptat atenţia peste Atlantic, cheltuind circa 100 mil. euro pe achiziţii care urmăresc accesul pe piaţa americană a locuinţelor eficiente energetic.

Te-ar putea interesa și: