Intențiile oficialul American au fost transpuse într-un proeict legislativ.

Iniţiativa legislativă este denumită‘‘European Energy Security and Diversification Act of 2019’’ şi aparţine congresmanului republican Adam Daniel Kinzinger, scrie economica.net

Practic, dacă va fi votat, proiectul de lege va aduce Europei de Est fonduri publice americane de un miliard de dolari pentru susţinerea proiectelor energetice din Europa de Est care ar avea ca scop scăderea dependenţei faţă de gazele ruseşti, pe lângă cele din alte surse. Statele Unite sunt un oponent declarat al gazoductului Nord Stream 2, proiect susţinut în special de Rusia şi Germania, pe motiv că Rusia nu exportă doar gazele Gazprom europenilor, ci îşi extend influenţa politică asupra continentului. Dacă va fi votat, proiectul de lege va fi şi o manifestare concretă a americanilor în această chestiune, dincolo de declaraţii. Evident, SUA au şi un alt interes economic, acela de a vinde cât mai mult gaz lichefiat Europei.

Scopul proiectului de lege este “prioritizarea eforturilor și îmbunătățirea coordonării dintre agențiile Statelor Unite pentru încurajarea statelor din Europa Centrală și de Est să își diversifice sursele de energie și căile de furnizare, să crească securitatea energetică a Europei și să ajute Statele Unite să își atingă obiectivele globale privind securitatea energetică, precum și în alte scopuri”.