„Actuala politică bugetară are două consecinţe importante, însă doar una din ele este larg discutată. Când guvernul se împrumută pentru a plăti salarii şi pensii, spectrul unei crize bugetare devine din ce în ce mai clar. Nu poţi să rostogoleşti datoriile în viitor la nesfârşit. Nu poţi să dublezi pensiile în 3 ani. E aritmetică simplă. Guvernul nu face decât să dea foc bugetului să paseze focul viitoarei guvernări care, inevitabil, va trebui să stabilizeze finanţele publice,” a declarat economistul Bogdan Glăvan.

„Mutarea resurselor dinspre investiţii către consum, ba chiar stimularea artificială a consumului prin banii ieftini aruncaţi cu voioşie în economie determină erodarea bazei de capital a societăţii şi imprimă un efect de pauperizare. Aici nu mă refer doar la faptul că autorităţile publice nu investesc şi pică peste noi şcolile, se rup liniile de tramvai etc,” a mai spus Glăvan.

Mă refer la faptul că activitatea economică privată este deturnată de la producţia de bunuri de capital şi investiţii către activităţi care satisfac direct exuberanţa consumeristă a publicului. Creşte turismul, cresc serviciile, se vinde benzina, dar toate astea doar fiindcă oamenii sparg banii, banii pe care i-au primit atât de uşor. Cu dobânzi real negative de doi ani de zile economisirea este subminată, lumea este stimulată să se îndatoreze precum în anii de boom, dar nu pentru a ridica fabrici sau pentru a investi în cercetare, ci pentru a cumpăra ultimul model de Mercedes. S-a pus în mişcare un proces de decapitalizare a economiei, de parcă întreprinderile noastre nu ar fi fost oricum slab capitalizate. Această deturnare artificială a resurselor dinspre investiţii către consum nu se vede într-o imagine contabilă simplă, precum execuţia bugetară, dar ea este o consecinţă mai gravă a politicii disperate cu care un grup de bandiţi politici încearcă să se menţină la putere. Ea ne trage departe de modelul dragonilor asiatici care au reuşit un remarcabil proces de convergenţă şi ne ţine aproape de modelul de ţară bananieră”, a scris economistul, pe pagina sa de Facebook.