Un dosar DIICOT cu peste 100 de inculpați va fi rejudecat. Prejudiciul este de 40 milioane de euro

Potrivit deciziei Curții de Apel București s-a decis rejudecarea unui dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT, în care sunt inculpate aproape 150 de persoane fizice și juridice. Potrivit judecătorilor, vor fi menținute actele procedurale efectuate până la data de 21.05.2018 (termen de dezbateri), precum și a măsurii preventive prevăzută de art. 493 alin. 1 lit. a Cod procedură penală (interdicţia iniţierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice) cu privire la inculpatele S.C. DOM LEASING S.R.L., S.C. DUCTIL INVEST S.R.L., S.C. LEMARCO S.A., S.C. SARA COM 2005 S.R.L., S.C. VEGA TRADE COMMODITIES S.R.L., S.C. VEGA TRADE INDUSTRIES S.R.L., S.C. DASOTRIM NOVA S.R.L. şi S.C. GFMSM S.R.L, notează justnews.ro.

Este important de menționat că îna cest dosar au fost trimiși în judecată fostul senator social-democrat de Giurgiu, Cezar Măgureanu, și ginerele acestuia. Alături de ei se numără și Nicole Saikaly (om de afaceri libanez, fostul iubit al Ginei Pistol), Octavian Grecu, zis „Butoane”, Nicușor Drăgan, fost director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, fost director achiziții la ANAF, foști comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu, precum și foști angajați ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu.

Ce pedepse au fost date în prima instanță

Tribunalul București a dat prima sentință pe data de 28 septembrie 2018. Potrivit acesteia, Sorin Adrian Găzdac a fost condamnat la 16 ani de închisoare, Nicole Saikaly la 13 ani închisoare, Octavian Grecu, zis Butoane, la 11 ani de închisoare, Nicușor Drăgan la 12 ani de închisoare, Dan Stroe la 7 ani de închisoare, iar Cezar Măgureanu la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Acuzațiile aduse inculpaților diferă. Este vorba despre constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă.

Prejudiciu

Procurorii DIICOT au scos la iveală că prejudiciul provocat de această rețea se ridică la aproape 40 de milioane de euro, respectiv 179.424.771 lei. Din această sumă, peste 25 de milioane de euro, respectiv 113.791.248 de lei, au provenit din neplata taxei pe valoare adăugată , iar restul de 15 milioane de euro, respectiv 65.633.523 de lei, au provenit din neplata impozitului pe profit.

Sursa foto: Vlad Chirea