Elvira Șarpatin a menționat că referendumul pentru familie s-ar putea repede odată cu alegerile europarlamentare din anul 2019.

„Din punctul meu de vedere, acest referendum se poate repeta şi ar fi în ordine. Da, aş susţine să se repete acest referendum odată cu europarlamentarele”, a declarat, luni, la Parlament, deputatul PSD Elvira Şarapatin, citată de Mediafax.

Deputatul social-democrat a spus că i se pare „de neînţeles” rezultatul înregistrat la referendum şi că PSD poartă o parte din vină.

”E de neînţeles oarecum. Nu îmi explic acest fenomen. Publicitatea agresivă făcută de cei de la USR şi mai mulţi să ştiţi că a prins în rândul populaţiei. Şi noi suntem vinovaţi, ceilalţi, nu a fost destul de bine…noi nu prea am făcut multă campanie de informare. Păi de ce? Pentru că, din punct de vedere politic, ni s-a interzis aşa ceva. Nu ni s-a interzis, m-am exprimat eu greşit, dar nu trebuia să ne asumăm politic şi atunci timpul nostru, al parlamentarilor, a fost foarte scurt pentru aşa ceva, eu personal am fost şi am informat atât cât mi-a permis timpul (…) Trebuia să ne asumăm nu politic, dar să ne asumăm o campanie foarte puternică de informare şi noi membrii de partid”, a declarat Şarapatin.

Acesta a menţionat că românii care nu au mers să voteze îşi vor da seama că au greşit.

„Cred că populaţia o să îşi dea seama de greşeala pe care au făcut-o cei care nu au fost la referendum. S-au exprimat în lipsa bunei informări sau a unei informări foarte agresive”, a spus Şarapatin.

Deputatul PSD a menţionat că „mulţi primari au stat acasă, mulţi primari nu au mers în teritoriu”.

Referendumul nu a atins pragul pentru validare, conform legii, de 30% dintre cei aflaţi pe listele electorale permanente.

Biroul Electoral Central a anunţat luni rezultate parţiale ale referendumului pentru familie, după centralizarea a 99,8% din secţiile de votare. Pentru redefinirea familiei au votat 91,57%, iar împotrivă 6,46% din cei prezenţi la urne.

 

”Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul a fost de 3.525.238, care reprezintă un procent de 91,57%. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul a fost de 248.696 de persoane, care reprezintă un procent de 6,46% din numărul participanţilor. Numărul voturilor nule a fost de 75.919, un procent de 1,97%”, a anunţat preşedintele BEC, Marius Ionel Ionescu.

Rezultatele anunţate sunt parţiale, după centralizarea rezultatelor din 19.017 secţii de votare, adică 99,8%.

Ionescu a mai precizat că din centralizare a reieşit că s-au prezentat la vot 3.849.903 persoane, adică 21,08% din numărul total al alegătorilor.