După ce un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a vorbit despre acest eveniment. De asemenea, el a fost întrebat când se va produce următorul mare cutremur în țara noastră.

„Este adâncimea clasică pentru Vrancea. Pot să vă asigur că nu este nicio problemă, pentru că în Vrancea este un lucru obișnuit. Mă așteptam să fie”, a spus Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), duminică după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Când vine „marele cutremur”?

Legat de cutremure mari în următoarea perioadă în România, Gheorghe Mărmureanu a spus că nu este cazul.

„Mai mici, da! Mai mici, clar! Dar mai mari, nu!”, a spus acesta, subliniind că „în ultima săptămână, au fost foarte multe cutremure în Europa”.

Totodată, întrebat dacă să ne așteptăm, în anii următori, la un cutremur de o magnitudine mare, Gheorghe Mărmureanu a spus că va mai dura ceva.

„Următorul mare cutremur este în jur de 2040. Un mare cutremur, cu o magnitudine de peste 6 și ceva. Deci, din punctul meu de vedere, nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată!”, este de părere expertul.

În zona Vrancea au avut loc mai multe cutremure în acest weekend

Amintim că, un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 140 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

Sâmbătă, în zona seismică Vrancea s-au produs trei cutremure, două în judeţul Buzău cu magnitudini de 3,7, respectiv 3,3, şi unul în judeţul Vrancea, de 3,5 pe Richter.

De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.