Ca urmare a solicitării tribunalul slovac, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un stat poate emite legi care să prevadă nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului.
"O legislaţie naţională poate prevedea nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului", a hotărât CJUE de la Luxemburg, în urma sesizării unei instanţe slovace privind un contract de credit de consum.
La această decizie s-a ajuns după ce soţii Pereničová au obţinut un credit de la o instituţie nebancară, pentru care dobânda anuală efectivă (DAE) a fost stabilită în contract la 48,63%. Însă potrivit calculului efectuat de instanţa slovacă, aceasta se ridica de fapt la 58,76%.
Drept urmare, Curtea Europeană de Justiţie a decis că acest credit este nul în situaţia în care DAE prevăzută în contract este diferită de cea reală, pentru că actul conţine o informaţie falsă.
Cât despre criteriile de evaluare în funcţie de care se decide dacă un contract poate fi declarat nul, Curtea de Justiţie a subliniat că obiectivul Directivei 93/13/CEE este de a elimina clauzele abuzive din contractele consumatorilor, păstrând, în acelaşi timp, valabilitatea contractului ca întreg.
