Ca urmare a solicitării tribunalul slovac, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un stat poate emite legi care să prevadă  nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului.
"O legislaţie naţională poate prevedea nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului", a hotărât CJUE de la Luxemburg, în urma sesizării unei instanţe slovace privind un contract de credit de consum.
La această decizie s-a ajuns după ce soţii Pereničová au obţinut un credit de la o instituţie nebancară, pentru care dobânda anuală efectivă (DAE) a fost stabilită în contract la 48,63%. Însă potrivit calculului efectuat de instanţa slovacă, aceasta se ridica de fapt la 58,76%.
Drept urmare, Curtea Europeană de Justiţie a decis că acest credit este nul în situaţia în care DAE prevăzută în contract este diferită de cea reală, pentru că actul conţine o informaţie falsă.
Cât despre criteriile de evaluare în funcţie de care se decide dacă un contract poate fi declarat nul, Curtea de Justiţie a subliniat că obiectivul Directivei 93/13/CEE este de a elimina clauzele abuzive din contractele consumatorilor, păstrând, în acelaşi timp, valabilitatea contractului ca întreg.

Dacă precedentul creat de CEJ ar fi preluat şi în practica juridică românească, atunci mulţi debitori care au acum probleme cu băncile ar avea posibilitatea de a reveni la situaţia iniţială, de dinantea contractării împrumutului, scrie EVZ.