Un comandant român, arestat într-un port cipriot. Autoritățile locale îl acuză de intrare ilegală

În acest context, sindicatul Liber al Navigatorilor solicită instituțiilor statului să acționeze pentru eliberarea sa. Conform informațiilor transmise de cyprustimes.com, căpitanul petrolierului Red Granat sub pavilion maltez, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în dimineața zilei de duminică, 1 august, la terminalul EAC din Vasiliko.

Autoritățile locale au luat decizia respectivă după ce s-a constatat că nava a navigat în 14 octombrie și 12 decembrie 2020, în portul închis Bogazi, din teritoriile ocupate, potrivit sursei menționate.

Un judecător a decis condamnarea căpitanului român la o lună de închisoare

De asemenea, un judecător al Curții Districtuale din Larnaca a decis marți, 3 august, condamnarea căpitanului român la o lună de închisoare, pentru intrarea neautorizată în Republica Cipru.

Potrivit unui comunicat emis luni, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) solicită ajutorul statului pentru eliberarea căpitanului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

„Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea Turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru.

Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă – suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre. Va rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate”, a transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor într-un comunicat.

Sursă foto: Dreamstime