În perioada 2010-2012, Petre Badea a oferit unui parlamentar, în prezent decedat, echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, pentru ca acesta să-şi folosească influenţa pe care o avea asupra unor înalţi funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în vederea asigurării plăţii lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpaţi le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituţii publice culturale din Bucureşti. Procurorii DNA susţin că din totalul sumei oferite, suma efectiv remisă parlamentarului a fost de 6.999.067 de lei, echivalentul a 1.275.000 de euro.

„Ca urmarea a semnării, între statul român şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi inculpata Aedificia Carpaţi, reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuţie a unor lucrări. Inculpatul Badea Petre şi persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanţă pe care Aedificia Carpaţi urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont şi predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranşe”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susţin că, în aceeaşi perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, din dispoziţia lui Petre Badea, acel contract fictiv şi plăţile aferente acestuia, cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, au fost evidenţiate în actele contabile ale societăţii Aedificia Carpaţi, fapt care a avut ca urmare diminuarea obligaţiilor fiscale pe care firma le-a avut de plată către bugetul de stat.

Ca urmare a acestor demersuri, valoarea obligaţiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către Aedificia Carpaţi este de 2.257.763 de lei, din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată şi 903.105 lei impozit pe profit, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată, tot pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, şi societatea comercială Aedificia Carpaţi.

 

Procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile şi mobile aflate în posesia ori proprietatea omului de afaceri şi a firmei până la concurenţa sumei de 2.257.764 de lei.

Totodată, DNA precizează că pe 25 mai 2018, „Aedificia Carpaţi a consemnat la o unitate bancară, pe seama şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Bucureşti.

Petre Badea ocupă locul 127 în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 43-45 mil. euro. Aedificia Carpaţi, din care deţine aproape 80%, se laudă cu restaurarea sau construcţia unor clădiri precum Palatul Cotroceni, BNR, Ateneul Român, Biblioteca Naţională a României sau Opera Naţională.

Poziţia companiei de construcţii şi a lui Petre Badea:

„Compania Aedificia Carpati si directorul acesteia, Petre Badea, resping categoric acuzaţiile formulate de procurorii DNA în dosarul trimis astăzi către instanţa de judecată.

Din insusi continutul comunicatului DNA rezulta inadvertente, contradictii si confuzii referitoare la presupusele fapte, asa cum sunt acestea descrise de procurori.

Pe durata anchetei compania Aedificia Carpati si directorul acesteia au cooperat prompt si transparent, au pus la dispozitie toate documentele si materialele solicitate, au furnizat inscrisuri relevante, astfel incat probele concrete ce demonstreaza ca nu exista, in fapt, nici prejudiciu si nici vinovatii se regasesc deja in dosarul cauzei.

Ca parte a atitudinii sale proactive si responsabile compania Aedificia Carpati a indisponibilizat, punand la dispozitia statului in mod voluntar, suma de 2,257,764 lei, suma ce reprezinta valoarea presupusului prejudiciu invocat de parchet.

Asiguram clientii si partenerii de afaceri ca activitatea companiei se va desfasura in continuare la parametrii de calitate si eficienta cu care acestia sunt obisnuiti si ii asiguram totodata ca cercetarea judecatoreasca va demonstra nevinovatia, atat a companiei Aedificia Carpati, cat si a directorului acesteia.“