Iancu Guda a făcut, președintele Asociației Analiștilor Finanaciar Bancari din România a făcut un obicei din a vorbi despre faptul căm proprietățile imobiliare sunt supraevaluate de această dată, însă, a avansat și un procent clar.

Guda îndeamnă românii la prudență atunci când vine vorba despre investiții în imobiliare și avansează și unele procente în ceea ce privește viitoarele scăderi de prețuri.

Președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România este de părere că pentru clădirile vechi – adică în cele construite înainte de anul 2000 – metrul pătrat ar trebui să coste cel mult 1.000 de euro, nu 1.350 de euro, în timp ce pentru apartamente noi este de 1.500 EUR / mp util (față de prețul de 2.000 EUR / mp util astăzi).

 ”Conform datelor recente privind tranzacțiile efective realizate în piață (vânzare-cumpărare), prețurile încep deja să scadă. Exact cum am anticipat deja de peste 6 luni, piață imobiliară este supraevaluată cu cel puțîn 25%-30%, iar prețurile încep să scadă pentru a reveni la valoarea fundamentală. Valoarea investițională justă pentru apartamentele vechi (construite înainte de anul 2000) este de 1000 EUR / mp util (față de prețul 1.350 EUR / mp util astăzi), în timp ce pentru rezidențiale este de 1.500 EUR / mp util (față de prețul de 2.000 EUR / mp util astăzi). Investiția în imobiliare ar trebui să genereze recuperarea banilor (prin închirierea spațiului) în maximum 15 ani. Având în vedere prețul de astăzi, investiția se recuperează în 20-25 de ani (funcție de proprietate).”, a declarant Guda, citat de Incomemagazine.

Pe de altă parte, specialiștii în imobiliare spun că aparentele blocaje în vânzări, din ultima perioadă, reprezintă doar o chesiune contextuală.

“Scăderile din ultimele luni sunt mai degrabă contextuale. Există foarte multe proiecte care sunt încă în faza de construcție. Acolo sunt locuințe deja contractate, dar care vor fi înregistrate abia când construcția este finalizată. Iar în ceea ce privește Prima Casă este oricum vizibilă o mutare a preferințelor către creditele ipotecare clasice, dar și o schimbarea a preferințelor oamenilor, care nu mai vor neapărat locuințe sub 60.000 de euro”,spune, pentru Capital, Gabriel Voicu, expert imobiliar, unul dintre cei mai cunoscuți vânzători din domeniu.