Volumul de prime incasate a inregistrat un salt spectaculos, fata de anul precedent, cresterea reala (ajustata cu rata inflatiei) fiind de 106,37%. Pe de alta parte, cresterea volumului total de prime incasate a avut ca efect si marirea ponderii asigurarilor de acest tip in produsul intern brut, de la 0,03%, in 1997 la 0,06%, anul trecut. Nu in ultimul rand, de remarcat este faptul ca in ultimul an a crescut si densitatea asigurarilor, de la 0,51 la 0,8USD pe cap de locuitor, ceea ce confirma tendinta ascendenta din ultimii ani a asigurarilor de viata. Daunele platite in 1998 au crescut si ele. In cifre concrete, acestea au insemnat pe total piata 40,8 miliarde lei,fata de 18,5 miliarde in 1997 cresterea procentuala fiind cu 119,66%, iar in termeni reali cu 79,06%.Topul primelor zece societati de asigurari care au incasat prime din asigurari de viata a cunoscut totusi mutatii semnificative in 1998 fata de anul precedent. Asigurari de viata Felix si Mediterranea Asicurazioni au iesit din acest clasament, locul lor fiind ocupat de Ardaf si Garanta.
Pe de alta parte, polarizarea pietei este un lucru cat se poate de evident. Primele patru societati ca volum de prime incasate – Asirom, Nederlanden, Unita, Sara Merkur -detin impreuna o cota de piata de 96%, in timp ce restul companiilor, cu doar 4%, aproape ca nu conteaza. In ciuda acestei situatii, lupta pentru atragerea clientilor este o dominanta care nu depinde de locul ocupat in clasamentele anuale intocmite de OSAAR. In 1998, Asirom a reusit sa-si mentina suprematia, cu o cota de 44,06%, corespunzatoare unor venituri din prime insumand 87 miliarde lei si unui numar de 124.428 de contracte incheiate anul trecut.
Datele preliminare pe anul acesta anunta Nederlanden ca noul lider al pietei, cresterea fiind realizata, in primul rand, prin politele de asigurare mixta de viata, tip unit linked.
Prin lansarea unui numar de patru produse noi in vara acestui an, Sara Merkur asalteaza pozitia Unita, de care o desparte doar ceva mai mult de un procent.
Infiintate de curand, dar avand rezultate foarte bune intr-o perioada scurta, AIG Life si Omniasig Asigurari de Viata se anunta concurenti importanti pe piata, intr-o perspectiva nu prea indepartata.
Pornind de la realitatea pietei, am considerat oportun sa va prezentam, in acest numar al suplimentului Capital Asigurari, cate un produs reprezentativ al celor patru societati importante din acest domeniu al asigurarilor.