În contextul declaraţiilor pe care le-a făcut recent la Suceava, când a spus că Rusia şi China sunt actori relevanţi, preşedintele USR, Dan Barna, a precizat la Constanţa că declaraţia sa anterioară a fost interpretată greşit. Barna a subliniat că România va avea cu aceste două ţări “doar relaţii diplomatice funcţionale” în cazul în care el va fi ales preşedinte, scrie G4Media.

Aflat la Constanţa, Dan Barna a fost întrebat ce investiţii ruseşti ar vedea oportune în acea zonă, iar liderul USR a ţinut să precizeze că ţara noastră nu poate funcţiona în afara parteneriatelor pe care le are cu SUA şi NATO: ”Parteneriatul cu SUA este fundamental pentru noi (…) România nu va putea să funcționeze cu Rusia și China în afara parteneriatelor cu SUA și NATO. România nu poate avea investiții rusești. Categoric, nu.”

Poziţia lui Barna a fost întărită şi de Dacian Cioloş, preşedintele PLUS. El a spus că nu este nevoie de astfel de investiţii din Rusia, când există soluţia accesarii fondurilor europene. ”Iar Constanța nu are nevoie de investiții rusești. Constanța poate accesa fonduri europene. Cu o linie clară, cu un primar competent și coerent, Constanța cu Portul ei își vor schimba fața”, a spus Dacian Cioloş.