Saptamana trecuta, fostul consilier a fost numit sef al Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala. El l-a inlocuit pe taranistul Liviu Marcu.
Urmatorul pas planuit de seful Guvernului consta in unirea ANDR cu Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, Agentia Romana de Dezvoltare si Agentia pentru IMM-uri. Impreuna, toate acestea vor derula cea mai mare parte a fondurilor europene destinate sa finanteze programe din Romania. Cateva sute de milioane de euro vor reveni agentiei nou-infiintate.
Decizia domnului Isarescu este interesanta din doua puncte de vedere. In primul rand, numirea lui Mihai David in fruntea noii agentii ar lipsi PNTCD de controlul asupra respectivelor fonduri. Taranistii conduc acum toate agentiile care urmeaza a fi comasate, cu exceptia ANDR, pe care au pierdut-o saptamana trecuta.
In al doilea rand, Mihai David a reusit sa-si creeze reputatia de prost manager. Inainte de a obtine functia din Guvern, a condus propria afacere catre pierderi de un miliard lei. In perioada in care a fost director general la Otelinox Targoviste, societatea a pierdut cinci milioane dolari. Compania DacAir a ajuns la faliment in perioada in care Mihai David i-a fost vicepresedinte. Cu un astfel de palmares, este greu de explicat numirea sa in fruntea unei agentii care sa deruleze toate fondurile destinate intreprinderilor mici, zonelor miniere si dezvoltarii regionale. In total, peste 600 milioane euro programati pentru anul viitor.
Intrebarea este ce cauta Mihai David intr-o astfel de pozitie. O mare parte dintre proiectele care vor fi finantate din bani europeni trebuie definitivate anul acesta. Al doilea lucru care poate fi spus este ca, probabil, Conventia va pierde alegerile din toamna. In sfarsit, Mihai David nu are inca nici o inclinatie politica marturisita. Poate fi fostul consilier si actualul sef de agentie calul troian al opozitiei in interiorul cabinetului Isarescu? S-a gandit, oare, PDSR sa-si asigure de acum accesul la proiectele ce vor fi finantate din fonduri europene?
Premierul Mugur Isarescu, prin decizia pe care o va lua in legatura cu comasarea agentiilor, tine in mana raspunsul la aceste intrebari.