Un atac cibernetic devastator împotriva Uniunii Europene ar costa 86 de milioane de euro, ar avea nevoie de 750 de persoane şi de o pregătire ce ar dura doi ani, a declarat un expert american în domeniul securităţii, citat de publicaţia electronică EUObserver.

Atacul ar putea începe după ce un angajat de la o instituţie cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau operatorul reţelei de electricitate franceze RTE ar deschide un fişier PDF ataşat unui e-mail, ce ar putea părea că este trimis de un coleg.

Fişierul ar conţine un program care i-ar permite unui hacker de pe un continent diferit să preia controlul calculatorului acestuia. În timp, hackerul ar putea obţine parole şi folosi informaţii pentru a prelua şi controlul altor calculatoare. Atacul propriu-zis ar putea avea loc după o perioadă de 18-21 de luni, timp în care suficiente calculatoare ar urma să fie compromise.

Cele 27 de state ale UE ar putea ajunge în situaţia căderii sistemului de electricitate, a comunicaţiilor telefonice şi a Internetului. S-ar ajunge la întreruperea funcţionării mijloacelor de transport aerian, feroviar şi rutier, la îngheţarea tranzacţiilor bancare cotidiene, la modificarea de date de importanţă crucială în instituţiile guvernamentale şi financiare. Ar exista şi pericolul întreruperii legăturii dintre militarii din ţară şi străinătate şi comandamentul central sau riscul ca trupele să primească ordine false.

O reîntoarcere la normal ar putea dura câteva zile. Însă prejudiciile aduse capacităţii administrative, încrederii consumatorilor şi economiei în general prin această pierdere de date s-ar putea menţine mai mulţi ani, potrivit expertului Charlie Miller, un matematician care a lucrat cinci ani la Agenţia Naţională de Securitate americană, citat de EUObserver.

SURSA: Mediafax