Tranzacţia se ridică la 1 mil. euro, plus TVA, şi implică cumpărarea dreptului de proprietate a fondului de comerţ al fabricii Scudas, care constă în 40.000 mp de teren, 20.000 mp de hale de producţie, 400 de utilaje, obiecte de inventar, produse finite, materii prime, marca Scudas, brevete de invenţie, portofoliul de produse şi clienţi. Din cei 60 de angajaţi ai fabricii, existenţi la data cumpărării, 56 au fost angajaţi de Proinvest Group SRL. Acestora li s-au adaugat între timp încă zece foşti salariaţi ai fabricii, iar noul proprietar vrea să continue angajările, printre cei vizaţi fiind, în special, muncitorii disponibilizaţi.

Vasile Sandu a anunţat că, până în 2020, va investi în noua facilitate de producţie circa 10 mil. euro, bani care vor fi direcţionaţi spre modernizarea unităţii, retehnologizare şi dezvoltarea portofoliului de produse.

Construcţia fabricii Scudas a început în 1980, prin înfiinţarea Întreprinderii de Scule şi Accesorii Speciale (ISAS), care a fost inaugurată în 1984. Din acel moment şi până în 1990, fabrica a produs scule, portscule şi accesorii pentru maşini-unelte, având în perioada de vârf 2.500 de angajaţi.

Începând cu 1990, ISAS a devenit Scudas, diversificându-şi producţia cu piese de schimb pentru calea ferată, componente mecanice pentru utilaje, lanţuri de transmisie şi piese de schimb pentru utilaje agricole. În 1996, fabrica a trecut pentru puţin timp în proprietatea firmei Unif SRL Iaşi, statul redevenind proprietar din cauza nerespectării contractului de cumpărare.

În decursul anilor, fabrica a acumulat datorii mari, ajungând în cele din urmă în insolvenţă. În septembrie 2012, în urma unei licitaţii organizate de lichidatorul judiciar la cererea creditorilor, Scudas a devenit proprietatea Mecano Fuc SA Negreşti, fabrica devenind un punct de lucru al acesteia.

În martie 2015, Proinvest Group SRL şi-a exprimat intenţia de cumpărare a fabricii pentru a dezvolta producţia de scule necesare prelucrării oţelului şi extinderea activităţii prin producţia de componente mecanice, fabrica având în dotare suficiente utilaje pentru a dezvolta această activitate.

Proinvest deţinea la finalul anului trecut patru fabrici specializate pe producţia de componente de oţel cu aplicaţii în construcţii şi industrie, cea mai recentă fabrică pusă în funcţiune, în valoare de cinci milioane de euro, fiind cea de profile speciale, producţia fiind contractată în totalitate de Bosch Rexroth. Proinvest Group a fost înfiinţat în 2000, la Paşcani, de familia Sandu, şi are în prezent 309 de angajaţi.