În prezent, salariul minim într-un fast-food american este de 7,25 de dolari pe oră, iar angajaţii acestui sector vor majorarea lui până la 15 dolari pe oră. Mişcarea, iniţiată de 200 de grevişti în noiembrie anul trecut la New York, s-a extins de atunci. La finele lunii trecute, au participat şapte oraşe, printre care New York, Chicago şi Detroit, iar joi greva s-a desfăşurat  în aproape 60 de oraşe, printre care New York, Boston, Chicago, Denver, Detroit, Hartford, Houston, Los Angeles, Memphis, Milwaukee, Oakland, Raleigh sau Tampa.
‘Majoritatea acestor angajaţi au copii şi încearcă să-şi întreţină familia (…), iar salariul lor mediu (…) este de 9,08 dolari pe oră, cu mult sub pragul sărăciei pentru un angajat care are şansa să lucreze 40 de ore săptămânal’, a subliniat Mary Kay Henry, preşedinte internaţional al SEIU, sindicat al angajaţilor, care i-a sprijinit pe protestari. Angajaţii ‘nu mai sunt, ca în trecut, adolescenţi’, a spus ea.

Pe de altă parte, mulţi dintre aceşti salariaţi nu lucrează cu normă întreagă. Şi nu pot să se bazeze pe bacşiş, spre deosebire de angajaţii din baruri şi restaurante. Iar dacă salariul minim ar fi urmat inflaţia sau salariul mediu în ultimii 50 de ani, acesta ar fi fost de circa 10 dolari pe oră, a remarcat recent New York Times într-un editorial consacrat acestei mişcări.

Până acum, angajatorii din sectorul fast-food a rămas impasibil la revendicări.
McDonald’s a subliniat la precedenta mişcare de protest din iulie că toate contractele angajaţilor depind de francize, care administrează peste 80% dintre restaurantele sale din întreaga lume. Angajaţii ‘primesc salarii competitive şi au acces la o serie de avantaje pentru nevoile lor personale’, a adăugat lanţul de restaurante fast-food. Conform Reuters, cei de la McDonald’s au spus într-o declaraţie oferită presei că în istoria companiei sunt multe exemple de persoane care au avut primul loc de muncă la McDonald’s şi au reuşit să aibă o carieră de succes atât în interiorul cât şi în afara companiei.

Asociaţia naţională a proprietarilor de restaurante a precizat la rândul său că un salariu de 15 dolari pe oră ar obliga lanţurile să rămână cu mai puţini angajaţi.