Săptămâna trecut guvernul luxemburghez a prelungit cu doi ani limitarea accesului cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii interne, din cauza ratei mari a şomajului, conform informaţiilor publicate de site-ul lequotidien.lu.

Astfel, pentru următorii doi ani, cetăţenii bulgari şi români care doresc să lucreze în marele Ducat al Luxemburgului vor trebui încă să obţină de la autorităţile luxemburgheze un permis de muncă. Acest tip de derogare de la principiul liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană este prevăzut de actul de aderare a Bulgariei şi României şi va lua sfârşit în 2014.

Cifrele publicate miercurea trecută de Comitetul economic au demonstrat încă o dată că situaţia pe piaţa muncii luxemburgheze este foarte tensionată. După o uşoară acalmie constatată la mijlocul anului 2011, numărul solicitanţilor unui loc de muncă a crescut, în ultimele două luni, la un total de 15.164 de persoane înscrise la Adem.

Rata şomajului a ajuns la 6 %, însă poate fi şi mai mare dacă sunt luate în considerare persoanele afectate de o măsură privind locurile de muncă. Din acest punct de vedere, Luxemburg are, în prezent, aproape 19.500 de persoane fără un loc de muncă stabil.

Ţinând seama de aceste cifre, nu este surprinzător faptul că, la reuniunea sa de miercuri, 21 decembrie, Consiliul guvernului a decis să aducă la cunoştinţă Comisiei Europene menţinerea, prentru încă doi ani, a dispoziţiilor tranzitorii ce vizează impunerea pentru muncitorii bulgari şi români a obligaţiei de a avea o autorizaţie pentru a accede pe piaţa muncii luxemburgheze.

Într-un comunicat difuzat joi, direcţia pe probleme de imigraţie din cadrul Ministerului luxemburghez de Externe a indicat că, ‘având în vedere situaţia de pe piaţa muncii şi rata ridicată a şomajului, guvernul a estimat că nu sunt întrunite condiţiile pentru a permite o deschidere generalizată a pieţei muncii în favoarea muncitorilor proveniţi din aceste două ţări’.

Acest lucru nu împiedică, însă, continuarea aplicării unor excepţii de la această dispoziţie tranzitorie. Mai întâi, muncitorii salariaţi bulgari şi români care sunt membri ai familiei unui cetăţean provenit dintr-o altă ţară a Uniunii Europene au dreptul de a accede pe piaţa muncii fără să fie nevoiţi să-şi procure un permis de muncă.
O altă excepţie se referă la studenţii bulgari şi români aflaţi la cursuri în Luxemburg. Ei sunt autorizaţi să exercite, în mod auxiliar, o activitate remunerată fără a avea obligaţia să obţină o autorizaţie de lucru.
Pentru unele sectoare economice, procedura autorizaţiei este relaxată. Este vorba de agricultură, viticultură şi catering, precum şi de sectoarele financiar şi vamal, unde există cereri de forţă de muncă cu calificări specifice.

Miercuri, guvernul luxemburghez a decis o relaxare suplimentară, astfel că începând de la 1 ianuarie 2012, muncitorii cu înaltă calificare, cercetătorii şi stagiarii vor putea beneficia de aceleaşi derogări pentru a accede pe piaţa muncii luxemburgheze.

Sursa: Agerpres