Austria nu-și schimbă poziția

Cancelarul german Olaf Scholz s-a deplasat vineri la Salzburg, în Austria, pentru o întrevedere cu omologul său austriac Karl Nehammer, problema migrației fiind principalul subiect abordat în cadrul discuțiilor.

S-a vorbit, de asemenea, și despre blocajul Austriei privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Nehammer a apreciat eforturile Bulgariei legate de problema migrației ilegale. Cancelarul austriac a spus că pentru prima dată în cadrul Uniunii Europene, „provocările incredibil de mari” ale Bulgariei privind migrația „din cauza frontierei sale externe lungi cu Turcia” sunt acum mai bine puse în evidență.

Cu toate acestea, el nu a făcut nicio aluzie despre o posibilă schimbare de atitudine a Austriei în ceea ce privește blocajul.

Pe de altă parte, Scholz şi-a reiterat sprijinul pentru intrarea în Schengen a Bulgariei şi României, intrări pe care guvernul austriac le-a blocat până acum de teamă că acest pas ar duce la o creştere a fluxului de migranţi.

Controversatele controale în interiorul Schengen

De asemenea, Germania consideră „indispensabilă” menţinerea controalelor privind imigraţia la graniţa sa sudică cu Austria, în ciuda faptului că aceasta este o frontieră internă a spaţiului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi mărfurilor.

În plus, Comisia Europeană a criticat controalele la frontierele interne din spaţiul Tratatului Schengen deoarece încalcă acest acord. În ciuda acestui fapt, atât Germania, cât şi Austria efectuează aceste controale la frontierele cu ţările vecine de unde au cele mai multe sosiri de refugiaţi şi migranţi.

Scholz a explicat că atât timp cât nu se reuşeşte implementarea unei strategii comunitare eficiente pentru a controla imigraţia în Europa, iar numărul de persoane care încearcă să ajungă în Germania rămâne ridicat, controalele la graniţa cu Austria vor fi menţinute.

„Pentru moment, având în vedere numărul (de migranţi) pe care îl cunoaştem, acest lucru este indispensabil”, a spus şeful guvernului german.

În acelaşi timp, el s-a arătat încrezător în succesul noului mecanism de azil care se negociază în cadrul Uniunii Europene (UE), împreună cu o campanie pentru realizarea de acorduri de repatriere cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor.

La rândul său, Nehammer a apreciat în acest context pactul încheiat de UE cu Tunisia la jumătatea lunii iulie, precum şi un acord bilateral, din februarie, între Austria şi Maroc, ca exemple de măsuri care facilitează o „imigraţie ordonată pe piaţa muncii”.