Umilință pentru Ungaria! David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a criticat extrem de dur guvernul maghiar.

Ungaria nu ține cont de interesele aliaților săi din NATO

Acesta a reproșat că Budapesta „nu ţine cont” de interesele aliaţilor săi din NATO şi întăreşte legăturile cu Rusia într-un moment în care aliaţii săi o izolează, notează Reuters.

David Pressman a ținut un discurs AmCham, în faţa companiilor americane care au investit în Ungaria. Acesta a afirmat că Ungaria a prosperat în calitate de membru al Uniunii Europene şi al NATO, permiţând companiilor să desfăşoare afaceri de succes în această ţară central-europeană care a aderat la UE în 2004.

„Cu toate acestea, astăzi, vedem din ce în ce mai mult un aliat care se bazează pe aliaţii săi din NATO, dar care se simte confortabil să nu ţină cont de interesele aceloraşi aliaţi şi ale Alianţei noastre, inclusiv într-o perioadă de război în Europa”, a continuat el.

Potrivit ambasadorului, „această nepăsare este evidentă atunci când premierul îl îmbrăţişează pe Putin, când guvernul său ameninţă să reţină un ajutor crucial pentru vecinul său, Ucraina, atunci când presa independentă şi organizaţiile societăţii civile sunt investigate şi atacate”.

Budapesta se opune aderării Ucrainei la UE, menține relații strânse cu Moscova

În ultimii ani, David Pressman a devenit un aspru critic al guvernului condus de Viktor Orban. Declarațiile lui vin cu o săptămână înainte un summit crucial al UE. Premierul maghiar a cerut ca liderii Uniunii Europene să evite orice decizie privind aderarea Ucrainei. Asta în ciuda faptului că ţara se luptă cu invazia Rusiei.

Budapesta se opune invaziei ruse din Ucraina. Totuși, Viktor Orban a menținut relații strânse cu Moscova, parţial pe fondul dependenţei energetice a Ungariei de Rusia.

Pe de altă parte, David Pressman a exprimat din nou îngrijorări profunde privind un „proiect de lege privind protecţia suveranităţii” elaborat de partidul lui Orban. Acesta așteaptă să fie aprobat de parlament. Potrivit ambasadorului american, legea ar crea „o nouă agenţie de securitate internă, înzestrată cu puteri de investigaţie nelimitate şi necontrolate”.

Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au deteriorat, totodată, din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO.