În curând, Marea Azov va deveni marea internă a Rusiei

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a primit spre aprobare un proiect de lege prin care Marea Azov este declarată „marea internă a Rusiei”.

Proiectul de lege a fost aprobat de Comisia de Profil din Duma de Stat a Rusiei. În curând, proiectul de lege va merge spre promulgarea președintelui Rusiei.

„În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice.

Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov”, a declarat deputatul rus Mihail Şeremet pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Mihail Şeremet
Mihail Şeremet (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Marea Azov se află între Rusia și Ucraina. Totuși, se află de facto sub controlul Guvernului de la Moscova. În iunie 2023, președintele Rusiei a denunţat acordul dintre Moscova și Kiev privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci.

Acordul a fost semnat în 2003 și ratificat de Kremlin în 2004. La rândul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunţat acest acord pe data de 24 februarie 2022.

Marea Azov
Marea Azov (SURSA FOTO: Google Maps)

Marea Azov, subiect de discordie între Ucraina și Rusia

Marea Azov este o mare interioară situată în partea de nord-est a Mării Negre. Este delimitată de Ucraina la vest și Rusia la est. Este conectată la Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerch, situată la nord-est de Peninsula Crimeea.

Relația celor două state în zona Mării Azov a devenit tensionată în contextul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea la Rusia în 2014. După aceea, controlul asupra Strâmtorii Kerch a devenit subiectul unor dispute între cele două țări europene. Rusia a construit un pod peste Strâmtoarea Kerch în 2018. Acest lucru a sporit îngrijorările Guvernului de la Kiev cu privire la controlul și accesul la Marea Azov.

În 2018, conflictul lor s-a intensificat în zona Mării Azov. În acel an, Marina Rusă a capturat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerch, acuzându-le de intrare ilegală în apele rusești. Această acțiune a dus la o escaladare a tensiunilor.