Adrian Năstase a făcut o paralelă între concepțiile oamenilor despre politică din perioada imediată de după revoluție și situația tot mai complicată a Primăriei Capitalei în gestionarea grevei STB.

“Lucrurile astea se răzbună”

”Vă aduceţi aminte, după 1990, ideea centrală era că statul trebuie să devină un stat slab. Şi în economie, şi din punct de vedere social. Lucrurile astea se răzbună.

Nu poţi să ai un stat puternic, dacă instituţiile nu au autoritate. Vedem ce se întâmplă cu greva spontană de la STB, că nu se acordă atenţie unei hotărâri de instanţă. S-a pierdut, în mare măsură, credibilitatea parchetelor pentru că s-au jucat cu dosare politice”, a afirmat fostul premier la Antena 3.

Adrian Năstase a abordat mai multe teme de interes public, printre care și cea a pensiilor celor cu funcții înalte.

”Chiar în chestiunea pensiilor speciale este o slăbiciune la Curtea Constituţională. Nu poţi să dai o decizie: singurele pensii speciale de care nu vă atingeţi sunt alte noastre, restul puteţi face ce vreţi”, a mai declarat fostul prim-ministru.

Adrian Năstase, critici la adresa lui Klaus Iohannis: Pentru mine este de neînţeles

Toate acestea împreună cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis întârzie să își spună cuvântul în legătură cu tensiunile dintre NATO și Rusia, pentru că convocat ședința de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării tocmai miercurea viitoare când americanii vor fi luat o decizie în legătură cu acest conflict, puse cap la cap, nu fac decât să destabilizeze și mai mult neîncrederea românilor în autonomia statului și a instituțiilor sale.

“Uitaţi-vă la Iohannis. Pentru mine este de neînţeles.

Oamenii sunt preocupaţi că ar putea să înceapă un război, că săptămâna viitoare americanii răspund la un ultimatum al ruşilor, iar Iohannis stabileşte ca dată pentru şedinţa CSAT miercurea viitoare, în loc să o fixeze astăzi sau poate mâine, în aşa fel încât să poată răspunde un mesaj în vederea redactării unor răspunsuri.

Toate aceste lucruri împreună ne dau o imagine dezastruoasă a instituţiilor statului şi de aici un stat eşuat, cum ar zice Iohannis”, a fost comentariul dur al lui Năstase.

Criza de încredere nu este totuşi un fenomen românesc

Fostul premier a concluzionat că această criză de încredere nu e doar o chestiune locală, ci a răbufnit în toată lumea.

Pandemia şi ce se întâmplă acum în lume nu ţine doar de România. Vedem ce s-a întâmplat şi astăzi la Bruxelles cu protestele împotriva restricţiilor.

Este vorba despre o dezamăgire faţă de o operaţiune care a avut o ţintă medicală şi a avut o componentă financiară importantă şi se ajunge la situaţia în care se spune că vaccinul nu este atât de important”, a mai afirmat Adrian Năstase .