Camera Deputaţilor a respins definitiv proiectul prin care oamenii care au suferit amputarea unor membre ar fi putut scăpa de prezentarea la reevaluările periodice.

Persoanele cu membre amputate nu vor primi certificat de handicap fără a mai merge la reevaluare

Proiectul de lege iniţiat în 2019 care ar fi scutit persoanele cu handicap de calvarul reevaluărilor periodice a fost respins definitiv şi, în consecinţă, îşi încheie parcursul legislativ, notează Avocatnet.

Printre măsurile incluse în inițiativa legislativa pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se numără eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap.

Proiectul de lege a fost respins marţi în Camera Deputaţilor

Prin propunerea legislativă se dorea ca persoanele cu amputări ale membrelor să nu mai fie nevoite să mai meargă la reevaluările periodice, ci să primească un certificat de încadrare în grad de handicap permanent. De asemenea, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriora, ele ar fi putut solicita efectuarea unei reevaluări.

“Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se se arată în proiectul de lege respins de deputaţi.

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă viza integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Pentru aceste persoane, comisia de evaluare ar fi avut “obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.