Mi-a ajuns la ureche un zvon, cum că inspectorii fiscali au primit ordin de la stăpânire să pună biciul pe contribuabili şi să-i radă cu fulgi cu tot pe cei care nu-şi plătesc dările, la centimă şi la secundă. Iată pe ce se bazează Guvernul când îşi prevede în buget încasări mai mari decât anul trecut. Numai că, pe cine credeţi dumneavoastră că li s-a sugerat inspectorilor să strângă cu uşa, pe marele contribuabil de stat, mixt sau privat? Nu. Primii, şi tare mă tem că şi singurii care vor fi călcaţi de cizma Fiscului vor fi tot talpa ţării, întreprinderile mici şi mijlocii care ţin în spate economia.

Nimic de zis, toată lumea trebuie să respecte legea, numai că în timp ce aleşii altor neamuri au venit în faţa celor care i-au votat nu doar cu ajutoare pentru marii jucători din economie sau cu planuri de investiţii în infrastructură, ci şi cu măsuri concrete anticriză adresate companiilor care duc greul economiei.

În schimb, Guvernul Boc, care după două luni şi jumătate de chin n-a reuşit să iasă decât cu o schiţă fantezistă de buget, nicidecum cu un plan anticriză bine conturat, a găsit de cuviinţă ca primele măsuri la adresa IMM-urilor să fie două palme. Una pe faţă, creşterea CAS, alta pe dos, executarea fără focuri de avertisment a întreprinzătorului. Oricum, prima măsură va împinge şi mai multe firme către plutoanele de inspectori fiscali pregătiţi să tragă din orice poziţie.

În timp ce majoritatea statelor UE, ca să nu vorbim de americani, s-au gândit să faciliteze accesul sectorului privat la împrumuturi publice, executivul de la Bucureşti le promite companiilor autohtone acces la fonduri europene!

Ceea ce se petrece dincolo de sticla ecranului, pe care guvernanţii stau mult prea mult pentru a mai avea timp să gândească şi să lucreze ca lumea, miroase a disperare. Iar când te apucă panica, rişti s-o dai cu oiştea-n gard mult mai repede şi mult mai grav.

Păi, dacă sectorul IMM îţi aduce 60% din PIB şi asigură 50% din forţa de muncă ocupată, iar tu întâi tragi şi după aia întrebi de ce a ajuns întreprinzătorul să se finanţeze, practic, de la stat prin întârzierea plăţii dărilor, înseamnă să cazi din lac în puţ. Pentru că, atunci când o să pui pe roate sistemul perfect de colectat taxe, n-o să mai ai de la cine să colectezi.