Funcţia de preşedinte, a fost disputată duminică între Petro Poroshenko, magnatul ciocolatei, urmat de miliardarul Sehiz Tigipko şi fosta “prinţesă a gazului” Yulia Tymoshenko.

În urma rezultatelor parţiale, Petro Poroșenko a obținut 54,09% din sufragii, a anunțat Comisia Electorală Centrală din Ucraina.

Poroșenko susţine că va ajuta Ucraina să implementeze programul de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional prin care va împrumuta Ucraina cu 17 miliarde de dolari. Acest program va necesita reforme precum reducerea subvenţiilor pentru energie, legături care au fost obstrucţionate pentru această ţară aflată în impas.

Petro Poroşenko, 48 de ani, este singurul oligarh care şi-a pus deschis resursele financiare şi mediatice în serviciul Maidan, centrul mişcării proeuropene de contestare care a reuşit să-l înlăture de la putere, în februarie, pe preşedintele Viktor Ianukovici.

Poroshenko s-a implicat în politică încă din 1998. În 2005 el a ajutat la aducearea guvernului în colaps în urma revoltei, care la momentul respectiv era condusă de Tymoshenko. Iar în 2012, el a fost ministru al Economiei, sub conducerea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, care a fost forţat să plece de la guvernare la începutul acestui an.

Aşadar, este de înţeles de ce unele voci din Ucraina susţin că revolta din acest an a fost în zadar, şi că schimbul de lideri nu este tocmai potrivit. În acelaşi timp, aceleaşi persoane susţin că Poroshenko merită să i se acorde o şansă şi să arate că este diferit faţă de liderul anterior.

Spre deosebire de majoritatea oligarhilor ucraineni, care s-au îmbogăţit rapid în anii haotici postsovietici, Poroşenko a făcut avere treptat. 

În plus, el mai deţine o companie care fabrică maşini şi autobuze, un şantier naval şi Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele în timpul mişcării de contestare.

Averea lui Poroşenko, estimată la 1,6 miliarde de dolari de Forbes, a fost grav afectată de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolată în contextul negocierilor între Ucraina şi Uniunea Europeană. Poroşenko este căsătorit de 30 de ani şi are patru copii.