Legea  prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria "AM" "A1" şi "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.
Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie "AM", "A1" şi "B1" poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Citiți și: NOUL COD RUTIER: Modificare importantă pentru toţi şoferii

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, în România sunt înregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Conform datelor DRCPIV, la 30 septembrie 2012, din cele 7,56 de milioane de permise de conducere, foarte puține fac parte din categoriile AM, A1 și B1.

Comisarul şef Lucian Diniţă a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o în toamna anului trecut, că introducerea permiselor de conducere pentru mopede "este o directivă a Uniunii Europene care datează încă din 2006, iar data de 19 ianuarie 2013 nu poate fi amânată". Începând cu această zi, oricine va fi prins pe scuter fără permis, va suporta rigorile legii, preciza comisarul şef.
În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

O altă importantă modificare îi vizează pe șoferii care îşi vor schimba permisele auto după 19 ianuarie. Aceștia vor fi obligați ca pe lângă plata taxei de 68 de lei, care este în vigoare și acum, să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.

Purtătorul de cuvânt al DRPCIV, comisarul şef Mihai Enache, a spus recent că taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei, însă, va fi obligatorie vizita medicală.
"Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberea duplicatelor", a mai spus Mihai Enache, citat de mediafax.ro
Oficialul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor a explicat că una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate. "Perioada de valabilitate în cazul şoferilor profesionişti, care până acum era de zece ani, ca şi în cazul amatorilor, a fost redusă la numai cinci ani", a precizat comisarul şef Mihai Enache.
El a mai spus că o altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul de conducere ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia.
"Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârşitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul şoferilor amatori şi cinci ani în cazul profesioniştilor", a precizat Mihai Enache. Potrivit Legii 203/2012, "în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere".
Totodată, actul normativ prevede că "eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale".Permisele de conducere vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare fără ca şoferul să susţină un nou examen. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea.