Întrebările arată că potrivit CE, aceste modificări ar putea încălca trei directive europene foarte importante, scrie Ziare.com.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, pentru Digi24că autoritățile române au primit un set de întrebări punctuale. „Comisia urmărește cu foarte mare atenție evoluțiile din România, în special modificările aduse legilor justiției, codului enal și codului de procedura penală. Analizăm amendamentele aduse acestor legi, pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația Uniunii Europene și am trimis întrebări precise și detaliate către autoritățile române referitoare la aspectele care ne preocupă, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

crisoarea, care are anexate cele 18 întrebări, este datată 4 octombrie.  Citiți detaliile pe ziare.com.

În cazul încălcării legislației Uniunii Europene, Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement împotriva unui stat. Procedura are mai multe etape – inclusiv un dialog cu autoritățile țării vizate – și în faza finală, dacă statul respectiv nu se conformează Tratatului UE, se poate ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, riscând sancțiuni.

Plenul Parlamentului European a dezbatut, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă Viorica Dăncilă, dar și Frans Timmermans. Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se întâlniseră cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a reiterat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE.