UPDATE Trei oferte au fost depuse, până miercuri, la expirarea termenului limită, pentru achiziţionarea a 51% din acţiunile CFR Marfă, au declarat surse din companie, citate de Agerpres.

Ofertele au fost depuse de două firme din România – Grup Feroviar Român (GFR) şi Transferoviar Grup, în asociere cu Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, şi un investitor din Statele Unite ale Americii- OmniTRAX Inc, una dintre cele mai mari companii de transport pe calea ferată din America.

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare va avea loc pe 9 mai, la ora 11.00, iar verificarea şi analizarea acestora se va face până în data de 15 mai, ora 12.00, când se va întocmi lista investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă, precum şi lista celor respinşi.

Grup Feroviar Român, deţinută de Gruia Stoica şi Vasile Didilă, este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro

Transferoviar Grup este o companie înfiinţată în 2003, al cărei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicată în dezvoltarea infrastructurii feroviare private, în acest moment având în execuţie terminalul de containere din Aiud. Societatea activează atât pe piaţa din România cât şi la nivel internaţional.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii de tradiţie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste 2 miliarde de euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială. Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a unităţii de transport de marfă a Căilor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services.

Mai multe detalii despre privatizarea CFR Marfă puteţi citi aici:

Interes mare pentru privatizarea CFR Marfă?

Companiile interesate de CFR Marfă au putut depune până astăzi la ora 16.00, documentele de precalificare, acesta fiind termen de decădere, potrivit anunţului postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare va avea loc pe 9 mai, la ora 11.00, iar verificarea şi analizarea acestora se va face până în data de 15 mai, ora 12.00, când se va întocmi lista investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă, precum şi lista celor respinşi. Rezultatul acestei evaluări va fi comunicat de MT, se menţionează în anunţ. Următorul pas este negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante. Pentru a participa la această negociere, potenţialii cumpărători înscrişi pe lista scurtă vor depune la sediul ministerului, în plic sigilat, cel mai târziu până în data de 27 mai 2013, ora 16.00, oferta preliminară şi neangajantă şi comentariile potenţialilor cumpărători înscrişi pe lista scurtă asupra proiectului de contract de vânzare/cumpărare de acţiuni inclus în dosarul de prezentare.

Începând din 28 mai, Comisia de privatizare va purta negocieri cu fiecare ofertant aflat pe lista scurtă, pe baza unei planificări ce se va afişa la sediul MT. Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, documentele trebuie depuse de potenţialii cumpărători până cel târziu în data de 19 iunie, ora 12.00, acest termen fiind de decădere, iar în data de 20 iunie, ora 11.00, la sediul ministerului, Comisia de privatizare va deschide plicurile depuse de ofertanţii prezenţi şi va stabili câştigătorul licitaţiei.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru 51% din acţiunile CFR Marfă este de aproape 800 de milioane de lei, iar dosarul de prezentare poate fi achiziţionat contra sumei de 10.000 de euro sau echivalent în lei. Participanţii trebuie să depună 10.000 de euro sau echivalent în lei prin ordin de plată la Trezorerie sau într-un cont de la Eximbank pentru documentele pentru licitaţie, iar în cazul precalificării vor trebui să mai plătească o taxă de 5.000 de euro pentru a consulta camera de date. După finalizarea procesului de privatizare, statul rămâne cu 49% din acţiunile companiei.

SURSA: Agerpres